Petrica Matu Stoian – interpret de muzica populara mehedinteana

Izverna este localitatea mehedinteana care a dat unul dintre cei mai talentati interpreti de muzica populara romaneasca – Petrica Matu Stoian. Crescut intr-un areal folcloric nealterat de trecerea timpului, Petrica a continuat munca Domnica Trop, al carei nepot este, interpretand cantece din repertoriul acesteia.

Dupa debutul extraodinar pe care l-a avut cu interpretarea doinei “Ma gandesc, Doamne, demult” in cadul Tezaurului Folcloric pastorit de Marioara Murarescu, interpretul isi dovedeste talentul in festivalurile si spectacolele la care este invitat aducand in fata publicului romanesc un repertoriu deosebit de bogat compus din peste 400 de cantece populare ce acopera toate zonele sufletesti ale romanului: dor, dragoste, veselie, instrainare, noroc ori soarta.

Toata aceasta munca de culegere si interpretare este rasplatita in anul 1993 cand obtine premiul I la Festivalul “Maria Lataretu” prin interpretarea doinei “Sus pe deal, rasare dorul” apoi prin cooptarea sa in Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului din Targu Jiu”. In scurt timp avea sa apara primul sau disc de mare succes „Astept sa rasara luna“. Urmeaza colaborari cu alte nume sonore din muzica populara romaneasca, cu olteanul Constantin Enceanu cu care lanseaza in anul 2007 pe piata muzicala albumul“Din Izverna-n Visina” sau alaturi de Niculina Stoican, colega sa din Mehedinti, cu care inregistreaza albumele “Lina, Lina, Niculina” si “Mandrulita de la Gorj”.

“Fiul Izvernei” va ramane pentru intreaga sa cariera dedicata muzicii populare  in galeria selecta a valorilor culturale romanesti, un interpret al Mehedintului ce incanta auditoriul la festivalurile, nuntile, spectacolele, petrecerile ori emisiunile televizate la care este invitat prin timbrul vocal inegalabil si prin tehnica de interpretare specific mehedinteana.