De ce avem nevoie de un controler solar?

controler solar

Dupa cum sugereaza si numele, un controler de incarcare solar este o componenta a unui sistem de panouri solare care controleaza incarcarea unui banc de baterii. Controlerele solare de incarcare asigura ca bateriile sunt incarcate la ritmul corespunzator si la nivelul corespunzator. Fara un controler de incarcare, bateriile pot fi deteriorate de puterea primita si, de asemenea, ar putea scurge puterea inapoi catre panourile solare atunci cand soarele nu straluceste. Deci iata cum functioneaza un controler solar.

Controlerele de incarcare solara au o munca simpla, dar este important sa aflati despre cele doua tipuri principale, cum functioneaza si cum sa le asociati cu panouri solare si baterii. Inarmati cu aceste cunostinte, veti fi cu un pas mai aproape de construirea unui sistem solar in afara retelei!

Recomandari cheie

  • Controlerele solare de incarcare permit bateriilor sa se incarce si sa se descarce in siguranta folosind iesirea panourilor solare.
  • Un regulator de incarcare este necesar oricand o baterie va fi conectata la iesirea de curent continuu (DC) a panourilor solare; cel mai adesea in sisteme mici off-grid.
  • Cele doua tipuri de controlere de incarcare sunt modularea latimii impulsului (PWM) si urmarirea punctului de putere maxima (MPPT).
  • Controlerele de incarcare PWM sunt mai putin costisitoare, dar mai putin eficiente si sunt cele mai potrivite pentru sistemele mici off-grid cu cateva panouri solare si baterii.
  • Regulatoarele de incarcare MPPT sunt mai scumpe si mai eficiente si sunt bune pentru sistemele mai mari off-grid care pot alimenta o casa sau o cabina mica.
  • Cele mai bune regulatoare de incarcare off-grid sunt produse de marci precum Victron, EPEVER si Renogy, dar regulatoarele de incarcare fara nume de marca pot fi foarte bune daca stii ce sa cauti. Acestea pot fi montate pe mai multe tipuri de panouri solare.

Cine are nevoie de un regulator de incarcare solara?

Un controler de incarcare este necesar oricand o banca de baterii va fi conectata la iesirea de curent continuu (DC) a panourilor solare. In cele mai multe cazuri, aceasta inseamna o mica configuratie in afara retelei, cum ar fi panourile solare pe un RV sau cabina. Daca cauti informatii despre cum sa folosesti energia solara si bateriile in afara retelei, esti in locul potrivit!

Exista, de asemenea, controlere de incarcare menite sa ofere baterie de rezerva pentru un sistem solar existent legat de retea care se afla pe acoperisul unei case sau al unei afaceri. Aceasta aplicatie necesita un regulator de incarcare de inalta tensiune si, de obicei, implica recablarea sistemului pentru a directiona o parte din iesirea solara prin regulatorul de incarcare.

Cum functioneaza un regulator de incarcare solara?

Un regulator de incarcare solara este conectat intre panourile solare si baterii pentru a se asigura ca energia de la panouri ajunge la baterie in siguranta si eficient. Bateria se alimenteaza intr-un invertor care schimba puterea de curent continuu in curent alternativ pentru a rula aparatele (numite „incarcari”).

Pe masura ce o baterie se incarca, tensiunea acesteia creste, pana la o limita. Bateria poate fi deteriorata daca se aplica o incarcare suplimentara peste aceasta limita. Prin urmare, capacitatea unei baterii de a furniza sau accepta energie poate fi masurata prin tensiunea acesteia. De exemplu, o baterie tipica AGM plumb-acid de 12 volti va afisa o tensiune de 11,8 volti la 10% incarcat pana la 12,9 volti la 100% incarcare.