Ce este vaselina siliconică și unde o folosim?

Vaselina siliconică se obține atunci când un agent de îngroșare este combinat cu ulei de silicon, pentru a crea o unsoare rezistentă la apă. Cel mai des utilizat agent de îngroșare este silicea pirogenă (amorfă), cu polidimetilsiloxan (dimeticonă) ca ulei de silicon. Amestecul rezultat este o pastă albă translucidă, vâscoasă, ale cărei proprietăți de ungere se pot ajusta în funcție de raportul celor două componente. 
Vaselina siliconică are o gamă largă de întrebuințări, atât în industria aparatelor, cât și în industria auto. 

Aplicații în industrie


Vaselina siliconică este folosită în industrie în principal pentru
conservarea și lubrifierea pieselor de cauciuc, cum ar fi, de exemplu, garniturile inelare. În plus, nu duce la umflarea sau înmuierea cauciucului, probleme ce pot apărea cu folosirea altor tipuri de unsori. Vaselina siliconică acționează de asemenea ca un inhibitor de coroziune. 

Vaselina siliconică folosită ca electroizolant


Vaselina siliconică este preponderent folosită ca grăsime dielectrică. Deoarece nu este un conductor, nu mărește debitul de curent electric și este aplicat adesea conectorilor electrici care conțin garnituri de cauciuc, ca agent de etanșare și lubrifiant non-conductiv pentru piesele de cauciuc ale conectorului. Vaselina siliconică electroizolantă mai este folosită frecvent la ungerea  manșonului de cauciuc la bujie, pentru a-l ajuta să alunece înapoi în dopul izolator.

Utilizarea vaselinei siliconice de către consumatorii generali
Vaselina siliconică are o serie de întrebuințări, ca lubrifiant: ca petrolatum (vaselină albă sau parafină lichidă), la garniturile din costumele de scafandru, la garniturile inelare din lanterne, etc. Utilizările casnice includ: lubrifierea filetelor de la bec, a capetelor de duș, a șuruburilor sau a furtunurilor de grădină.

Cum se îndepărtează vaselina siliconică


Deseori, consumatorii au nevoie să îndepărteze vaselina siliconică, pentru a putea să o aplice din nou.  Iată o metodă eficientă în câțiva pași:


Pasul 1 – amestecați 30 ml de detergent ușor pentru mașina de spălat vase cu aprox. 2 l de apă fierbinte


Deseori, consumatorii au nevoie să îndepărteze vaselina siliconică, pentru a putea să o aplice din nou.  Iată o metodă eficientă în câțiva pași:
Pasul 1 – amestecați 30 ml de detergent ușor pentru mașina de spălat vase cu aprox. 2 l de apă fierbinte

Pasul 2 – puneți-vă mănuși de cauciuc și înmuiați o cârpă veche sau un burete în soluția obținută. Scăpați acum de excesul de lichid


Pasul 3 – ungeți cu cârpa sau buretele suprafața de pe care doriți să îndepărtați vaselina. Repetați ori de câte ori este nevoie, cu clătirea cârpei/buretelui  între etape, până când suprafața se curăță de grăsime


Pasul 4 – Clătiți bine cu apă caldă curată și lăsați să se usuce înainte de a aplica noul strat de vaselină siliconică.

Pentru mai multe informații vizitați pagina de web leco.ro. Pe lângă mai multe feluri de vaseline siliconice, Leco distribuie produse SKF, peste 20 de mărci de rulmenți, lanțuri, uleiuri, filtre, simeringuri.