In vederea revopsirii autovehiculului trebuie urmate cateva etape pregatitoare, printre acestea numarandu-se slefuirea, respectiv degresarea acestuia.
Vopsirea in integralitate a autovehiculului
Tehnica vopsirii autovehiculului
In vederea revopsirii autovehiculului trebuie urmate cateva etape pregatitoare, printre acestea numarandu-se slefuirea, respectiv degresarea acestuia utilizandu-se o solutie dedicata.
Dupa protejarea elementelor vitrate si a ornamentelor masinii cu folie de mascare adeziva, in situatia in care la nivelul caroseriei exista eroziuni se va folosi chitul de cutit, aplicat la temperatura de 20 grade Celsius in aproximativ 15 – 30 de minute. Dupa acest pas se va folosi fullerul (aproximativ 1 kg.), etapa care se intinde pe parcursul unei ore.
Fullerul va fi supus slefuirii si corectarii cu ajutorul chitului de cutit, daca face obiectul; ulterior acestei etape, se va trece la pasul degresarii de final.
Urmeaza utilizarea emailului acrilic, etapa care se desfasoara pe parcursul a trei sferturi de ora, pana la o ora. Uscarea autovehiculului se face in cuptor, la o temperatura de aproximativ 70 de grade Celsius, pentru alta o ora. Autovehiculul poate fi uscat si afara, in aproximativ 6 ore, la o temperatura de 20 de grade Celsius, cu atentie sporita la praful care se poate aseza pe stratul de vopsea.
Se va trece ulterior la vopsire. In conditiile in care autovehiculul este nou, bine ingrijit, intreaga procedura se va derula in 4 sau 5 zile. Daca masina are ceva ani, vopsirea se va intinde pe parcursul a 7 sau 10 zile. Termenele sunt orientative, acestea putand diferi in functie de cat de complex este modelul ales pentru vopsire sau de conditia autoturismului.
Utilizarea masinii se face imediat ce iese din cuptor, exceptia reprezentand-o uscarea afara, care conditioneza conducatorul auto sa astepte o zi.
Vopsirea pe cont propriu a autoturismului
In conditiile in care ati optat pentru varianta vopsirii autoturismului in partida proprie, fara a apela la un atelier specializat, va vom oferi cateva ponturi pentru ducerea la bun sfarsit a operatiunii.
Astfel, in functie de instructiunile de pe cutiile produselor, se va proceda la combinarea vopselei cu diluantul, respectand cu rigoare masurile. Se va aplica primul strat prin pulverizare, perioada de timp necesara aplicarii straturilor per panou fiind de la 10 minute la o ora, astfel vopseaua avand timpul necesar sa se usuce.
Se vor aplica cam 3 sau 4 straturi, cu respectarea timpului de uscare pentru fiecare; atunci cand se ajunge la ultimul dintre straturi, se va proceda la eliminarea oricaror reziduuri cu ajutorul smirgelului 2000 grit ud si uscat, finalizand prin stergerea zonei cu ajutorul unei fibre moale. Se vor repeta, apoi, ultimii doi pasi utilizand lac transparent.
Dupa aplicarea acestuia din urma, cat inca este umed se vor elimina foliile de mascare cu multa rabdare, astfel incat acestea sa nu intre in contact cu vopseaua, dupa care se va astepta, in functie de recomandari.
Dupa parcurgerea etapelor enumerate, se va / vor analiza cu atentie zona / zonele vopsite in vederea identificarii de nereguli; acestea vor fi tratate cu 2000 grit smirghel umed si uscat, locul fiind revopsit ulterior. Finisarea zonelor supuse vopsirii se va face cu atentie utilizand bufferul, cu miscari circulare.
Alegerea intre folie autocolanta si revopsire
Exprimarea optiunii intre cele doua variante nu este intotdeauna usoara pentru impatimitii auto. Ambele variante ofera plusuri si minusuri, motiv pentru care documentarea este esentiala in vederea luarii unei decizii. Daca vopseaua este modalitatea clasica de remediere a aspectelor inestetice, aplicarea foliei autocolante constituie modalitatea de mascare a acestora sau de prevenire a aparitiei lor.
Din punct de vedere financiar, vopsirea autoturismului reprezinta o investitie considerabila, durabila, care tine de o estetica impecabila, cu riscuri cauzate de aparitia potentialelor zgarieturi ca urmare a actiunii pietricelelor (zone predispuse oxidarii si ruginirii), sarii de pe drumurile publice, vopseaua suportand, de asemenea, decolorare, in timp, din cauza actiunii razelor solare etc.
In ceea ce priveste factorul timp, revopsirea presupune retusare, uscare, lac protector, pe cand infolierea este o activitate care se deruleaza mult mai repede.
Aplicarea de folie autocolanta este o modalitate moderna de tuning, care are avantajul pretului si nu numai. Daca vopsirea este mai restrictiva din perspectiva impatimitului auto in ceea ce priveste originalitatea modificarii vizuale a autoturismului, folia ofera o paleta larga a cromaticii si texturii materialelor.
Colantarea nu presupune, obligatoriu, modificarea culorii autoturismului. Exista posibilitatea colantarii autovehiculului cu folie transparenta, aceasta respingand efectul nociv de decolorare provocat de razele soarelui. De asemenea, se poate colanta un element, mai multe (bara, portiere, capota) sau intreaga masina.
Un minus care este de luat in calcul in ceea ce priveste aplicarea foliei autocolante este acela al uzarii foliei, in timp, intre 1 si 5 ani, in functie de calitatea materialului. In unele cazuri exista posibilitatea identificarii de resturi de adeziv, ulterior decolantarii, situatie in care este clar ca alegerea materialului sau a experientei meseriasului nu a fost dintre cele mai fericite.
Cat costa sa vopsesti o masina?
Vopsirea intregului autovehicul variaza intre 2200 ron si 5000 ron, cu o marja de extra 1000 ron in cazul SUV-urilor. Revopsirea partilor separate se invarte intre 250 si 500 ron. Revopsirea se poate ridica si la cateva mii de euro in cazul in care posesorul va alege o vopsea mai aparte, pret care inglobeaza manopera si instrumentarul utilizat.
Colantarea este, in general, cu mult mai ieftina, intre 1200 ron si 2000 ron, existand si aici exceptii pentru aplicarea de folie premium si modele deosebite, care pot ajunge la sume apropiate unei revopsiri a autoturismului.