Relatiile interumane pot evolua in multe feluri, la fel ca sentimentele care stau la baza lor. Uneori, apar situatii in care de la antipatii profunde se ajunge la simpatie si la aparitia unor sentimente de iubire. Exista insa si imprejurari contrare, in care fosti iubiti sau rude apropiate se transforma intr-un mod atat de neplacut, incat pun in pericol sanatatea sau chiar viata celor dragi.
Daca esti din regiunea Moldovei si te afli intr-o astfel de situatie in care tu sau cineva apropiat esti victima efectiva sau potentiala a violentei domestice, legea romaneasca poate sa te apere, prin obtinerea unui ordin de protectie.
In acest caz, este esential sa apelezi la un specialist din cadrul unui cabinet avocat Iasi, asa cum este avocatiasiduhnea.ro, astfel incat viata, siguranta si libertatea sa iti fie aparate prin toate mijloacele legale posibile!
Cum poate fi obtinut un ordin de protectie provizoriu?
Atunci cand se constata existenta unei amenintari imediate din partea unui membru al familiei, exista posibilitatea de a obtine un ordin de protectie provizoriu. In acest scop, trebuie indeplinite cateva conditii, dupa cum iti poate explica un specialist din cadrul unui cabinet de avocat din Iasi. Este vorba, in principal, despre urmatoarele situatii:
- existenta unei sesizari sau a unei autosesizari cu privire la violenta domestica;
- constatarea existentei unui risc iminent la adresa libertatii, sanatatii sau vietii unei persoane din familie;
- cazurile in care s-au produs deja unele manifestari de violenta intre membrii familiei;
- situatiile in care necesitatea acestei masuri este constatata pe baza unui formular de evaluare a riscului.
Ordinul este emis, initial, pentru 5 zile, timp in care trebuie confirmat de un procuror. Daca acesta constata indeplinirea prevederilor legale, urmeaza sa sesizeze instanta de judecata, in vederea emiterii unui ordin definitiv.
Exista si cazuri in care se poate renunta la ordinul provizoriu. Este vorba de situatia in care victima solicita acest lucru, deoarece considera ca nu se mai afla in pericol. O astfel de renuntare se poate dovedi riscanta si, de aceea, este recomandat sa fie luata doar dupa ce eventualele consecinte iti sunt explicate intr-un cabinet de avocat din Iasi.
Masuri legale care pot fi luate impotriva agresorului
Exista mai multe masuri pe care legea le poate lua impotriva unui potential agresor. Cele mai importante, pe care ti le poate explica un specialist dintr-un cabinet de avocat din Iasi, sunt urmatoarele:
- evacuarea temporara din locuinta comuna, chiar si in situatia in care agresorul este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea in locuinta comuna a victimei si a copiilor acesteia;
- impunerea unei distante minime pe care agresorul trebuie sa o pastreze fata de victima, de membrii familiei sau fata de resedinta, de locul de munca sau de scoala in care invata persoanele protejate;
- obligarea agresorului sa predea catre politie armele pe care le detine;
- obligarea agresorului sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
Obtinerea unui ordin de protectie definitiv
Pentru a te simti in deplina siguranta, exista si varianta unui ordin de protectie definitiv. Acesta poate fi obtinut in urma unei proceduri complexe, care se desfasoara in instanta si pe parcursul careia poti fi ajutat in cadrul unui cabinet de avocat din Iasi.
Durata maxima pe care se pot lua masuri restrictive este de 6 luni, dupa care victima are dreptul de a solicita emiterea unui nou ordin, in cazul in care considera ca starea de pericol se mentine. Daca agresorul nu respecta ordinul, risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 12 luni.
Daca te simti amenintat, nu ezita niciun moment sa ceri ajutorul unui specialist dintr-un cabinet avocat Iasi! Doar astfel poti sa protejezi viata, siguranta si libertatea ta si a celor dragi!