Totul despre protectia la locul de munca

Atunci cand angajatii tai sunt in siguranta, acestia lucreaza cu spor si afacerea ta creste. Esti angajator si vrei sa asiguri siguranta celor care lucreaza pentru tine? Verifica lista celor mai periculoase meserii din Romania. Apoi, descopera care sunt acele echipamente de protectie pentru cele mai riscante job-uri practicate de romani.

Protectia la locul de munca depinde de cat de corecta este lista cu potentialele riscuri pe care le infrunta angajatii. Responsabil cu identificarea riscurilor la locul de munca este directorul de proiect, administratorul sau chiar proprietarul afacerii. In functie de marimea afacerii tale, poti incredinta aceasta sarcina unui angajat sau poti face chiar tu lista cu riscurile probabile.

 

Riscurile si pericolele identificate de persoana responsabila nu sunt in mod obligatoriu pe cale sa se intample. Exercitiul de identificare ne face sa ne gandim si sa analizam locul de munca. Exista un potential ca acele incidente sa se intample daca nu le constientizam si nu discutam despre ele. Prevenirea accidentarilor si identificarea pericolelor face parte din procesul de protectie a angajatilor.

 

O discutie sincera si constanta cu angajatii poate face ca acestia sa adopte la locul de munca o atitudine responsabila si precauta. Pe langa atitudinea corecta a angajatilor, intervine echiparea acestora cu echipamentele si instrumentele de protectie necesare.

 

Cum ne echipam pe santierul de constructii?

 

Santierul de constructii este un loc de munca periculos. Multe persoane, cu atributii diverse, lucreaza pe un santier de constructii. Fiecare persoana trebuie sa poarte casca, salopeta si incaltamintea de protectie adecvata. In mod contrar, apare riscul accidentarilor pe santier.

 

Ce echipamente de protectie se folosesc pe santier? Pe langa piesele clasice de protectie trebuie sa ne gandim la caracteristicile fiecarei meserii. Sudorii au nevoie de protectie speciala pentru ochi, fata si maini. O accidentare in timpul sudurii poate rani pielea sau ochii mesterului. Pentru sudori recomandam casca de protectie care asigura si protectia complete a fetei. Acest model de casca include ochelarii de sudura.

 

Pentru ceilalti angajati de pe santierul de constructii luati in calcul protectia auditiva cu antifoane interne, genunchierele sau bocancii de protectie cu bombeu metalic. Purtand bocanci de protectie cu bombeu metalic si lamela antiperforatie din otel protejam picioarele de accidentari cu obiecte grele sau ascutite care pot zdrobi piciorul.

 

 

Protectie in industria farmaceutica

 

Cei care lucreaza in farmaceutica au meserii similare cu angajatii din spitale sau laboratoare. Aceste industrii prezinta riscuri similare pentru angajati. Echipamentul de protectie este nelipsit, fiind necesar pentru protectie angajatului si a pacientilor cu care acesta intra in contact. In spital echipamentul de unica folosinta este folosit pentru cele mai multe sectii si este format din combinezon de protectie, protectie pentru cap, saboti de protectie, acoperitori cu elastic pentru incaltaminte, masca si manusi de protectie.

 

Desi lucrul in laborator pare sigur, exista si acolo riscuri pe care angajatii trebuie sa le previna.

In laborator angajatii lucreaza cu substante diverse care pot intra in reactii si pot produce accidentari. Protectia in laborator incepe cu salopeta de siguranta, la care se adauga masca si manusile de protectie. Materialele din care sunt lucrate aceste echipamente de protectie sunt de culoare alba, rezista la stropirea cu substante chimice, sunt impermeabile si impenetrabile.

 

Cum se protejeaza bucatarii si ajutorul de bucatar?

 

Meseria de bucatar implica riscuri in special pentru extremitatile corpului: mainile si picioarele. Un bucatar petrece foarte multe ore in picioare. Din acest motiv, protectia picioarelor este foarte importanta. Pentru picioarele personalului care lucreaza in bucatarie sunt recomandati sabotii de lucru cu talpa ergonomica. Mainile bucatarilor sunt protejata prin folosirea manusilor de protectie lungi, din cauciuc impermeabil, peste care sunt aplicate, la nevoie, manusi din zale.

 

Ajutorul de bucatar intra in zona de frig de mai multe ori pe zi. Atunci cand bucataria primeste marfa proaspata, personalul petrece chiar si cateva ore in salile cu frig pentru a depozita si aranja marfa. Pentru acest tip de activitate sunt recomandate salopeta, manusile si incaltamintea speciala pentru lucru la frig.

 

Incaltaminte de protectie pentru macelari

 

Cand spunem incaltaminte de protectie ne referim la beneficiile aduse picioarelor si la prevenirea riscurilor. Sabotii de lucru au fete perforate pentru o mai buna aerisire a piciorului. In industria alimentara, incaltamintea usoara si comoda este foarte apreciata.

 

In cazul macelarilor, incaltamintea trebuie sa fie mult mai sigura si sa previna accidentarea cu obiecte ascutite. Atunci cand scapa un cutit pe picioare, din greseala, macelarul trebuie sa fie protejat de bombeul metalic al sabotilor sau cizmelor pe care le poarta.

 

Echipamente de protectie pentru locul de munca

 

In speranta ca te-am convins sa apelezi la cele mai bune echipamente de siguranta pentru angajatii tai, iti recomandam website-ul firmei Dalgeco. Aceasta companie ofera clientilor sai echipamente si instrumente de protectie pentru cele mai diverse sectoare de activitate. Cu siguranta vei gasi pe site-ul Dalgeco si produsele de care ai nevoie pentru angajatii tai. Nu uita ca “Paza buna, trece primejdia grea”. Investeste in echipamente de siguranta si discuta frecvent cu echipa ta despre protectia la locul de munca.