Singurătatea în rândul vârstnicilor reprezintă un risc grav pentru sănătate

Abos Care

Nu este un secret faptul că societatea noastră îmbătrânește rapid și, odată cu aceasta, apare o serie de noi provocări pentru populația vârstnică. Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm atunci când ne ocupăm de adulții în vârstă este singurătatea. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au adesea mai puține relații apropiate și mai puțin contact social decât în tinerețe – ceea ce poate duce la sentimente de izolare, depresie și chiar la rezultate slabe în ceea ce privește sănătatea.

Un studiu a constatat că singurătatea a fost asociată cu un risc crescut de deces din toate cauzele cu 44%, inclusiv cu 26% pentru bolile cardiovasculare. Singurătatea a fost, de asemenea, asociată cu rate mai mari de depresie, anxietate și alte afecțiuni psihice, niveluri mai scăzute de fericire, un grad mai mare de dizabilitate fizică și rate mai mari de spitalizare pentru afecțiuni cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă sau boala pulmonară obstructivă cronică.

S-a demonstrat că izolarea socială poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății mentale și fizice a persoanelor în vârstă și poate fi chiar la fel de dăunătoare pentru acestea ca fumatul sau obezitatea. Cercetările indică faptul că singurătatea și izolarea socială sunt strâns legate de depresie, care, la rândul ei, poate duce la abuz de substanțe, dureri cronice și boli de inimă.

Izolarea socială amenință chiar și sănătatea financiară

În ultimele decenii, s-a înregistrat o creștere bruscă a fraudelor financiare comise împotriva adulților în vârstă, iar seniorii care sunt singuri sunt ținta principală a acestor infractori. Bătrânii singuri sunt mai vulnerabili la viclenia unui „străin prietenos” sau la o escrocherie online. Recunoscători că au pe cineva cu care să vorbească, ei nu reușec să recunoască un escroc.

Pierderea auzului are un efect negativ deosebit de puternic

Pierderea auzului are un efect negativ deosebit de puternic asupra persoanelor în vârstă. De fapt, studiile arată că este una dintre principalele cauze ale izolării sociale a persoanelor în vârstă.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, auzul lor tinde să se deterioreze. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, ei devin mai puțin capabili să se angajeze în conversații cu ceilalți și este mai probabil să se simtă izolați de cei din jur. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru adulții în vârstă care au mobilitate limitată sau care nu pot interacționa în mod regulat cu alte persoane în persoană.

Pierderea memoriei duce la izolare

Familiile care sprijină o persoană care trăiește cu boala Alzheimer sau cu o tulburare asociată ar trebui să încurajeze prietenii și familia să petreacă în continuare timp cu persoana iubită. Și astăzi există multe programe inovatoare pentru demență, în care persoanele cu pierderi de memorie se pot bucura de activități sociale adecvate într-un cadru fără judecăți. Ingrijitorii profesionisti la domiciliu ofera ingrijiri și activitati adecvate acestora, precum și ofera un răgaz pentru cei din familie care se confrunta adesea singuri cu aceasta.

Pentru a combate aceste efecte negative asupra vârstnicilor, este important ca îngrijitorii să fie conștienți de modul în care cei dragi lor se pot simți izolați sau singuri.

Modalități prin care puteți contribui la prevenirea sentimentului de singurătate al celor dragi, și nu sunt deloc dificile! Iată câteva sugestii:

  1. Asigurați-vă că știu că sunteți disponibil pentru ei ori de câte ori au nevoie de dumneavoastră. Nu-i faceți să se simtă ca și cum trebuie să vă sune în fiecare zi sau să stabilească o întâlnire dacă au nevoie de ceva – spuneți-le doar că, dacă au ceva în minte, veți fi acolo pentru ei atunci când vor avea nevoie.
  2. Încurajați-l pe cel drag să iasă și să exploreze comunitatea lor cu alte persoane de vârsta lor. Aflați ce grupuri din zonă oferă activități pentru adulții mai în vârstă și încurajați-l pe cel drag să se alăture unuia dintre aceste grupuri, astfel încât să poată cunoaște oameni noi care împărtășesc interese sau pasiuni similare cu ale lor!
  3. Dacă este posibil (și dacă persoana iubită este de acord), luați în considerare posibilitatea de a o muta într-un azil de batrani Bucuresti are oferă o mulțime de activități sociale pentru rezidenții săi – acest lucru îi va ajuta să se mențină activi și implicați în comunitatea lor, astfel încât să nu se simtă singuri!