Este o perioada dificila sa fii copil sau adolescent. Potrivit unui studiu din 2021, aproximativ o treime dintre elevii de liceu raporteaza sentimente persistente de tristete sau deznadejde – o rata cu 40% mai mare decat era in 2009. Presiunile si factorii de stres din zilele noastre au creat o criza de sanatate mintala in randul tinerilor.
De asemenea, este o perioada dificila sa fii parinte. Parintii trec prin aceasta criza pe fondul dezinformarii si ipotezelor care sunt impartasite despre sanatatea mintala la copii. Pentru a lupta impotriva acestor conceptii gresite, vom contracara, in randurile de mai jos, cateva dintre cele mai des intalnite mituri despre sanatatea mintala la copii.
Mit: Copiii sunt prea mici pentru a experimenta depresie, anxietate sau alte boli mintale.
Adevar: Jumatate dintre persoanele care au tulburari de sanatate mintala prezinta semne initiale inainte de a implini 14 ani. Tulburarea de deficit de atentie / hiperactivitate (ADHD) si tulburarile de anxietate sunt frecvent diagnosticate la copii si adolescenti. In plus, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea bipolara si depresia apar si la copii, desi nu la fel de frecvente ca la adulti.
Pandemia – si toata incertitudinea, stresul si schimbarea care au survenit odata cu ea – au inrautatit sanatatea mintala la copii in ultimii doi ani.
Mit: Parintii sunt de vina pentru aparitia bolilor mintale la copii.
Adevar: Boala psihica are cauze complexe, atat biologice, cat si de mediu. Terapeutii si psihiatrii nu dau vina pe parinti pentru provocarile de sanatate mintala ale copiilor, din contra, se asociaza cu ei pentru tratament. Parintii pot fi cei mai puternici sustinatori ai sanatatii mintale a copiilor lor. Parintii isi cunosc copilul mai bine decat oricine si pot fi in cea mai buna pozitie pentru a identifica schimbari si comportamente care semnaleaza ca micutul lor poate avea nevoie de ajutor.
Mit: Daca un copil pare fericit in preajma prietenilor sai, atunci e bine.
Adevar: Un copil poate fi izolat si deprimat in multe situatii, dar poate parea pozitiv si deschis cu prietenii. Acest lucru se intampla mai frecvent decat ai putea crede si poate masca bolile mintale.
Adesea, adolescentii vor experimenta ceea ce se numeste reactivitatea dispozitiei, care este o perioada de timp in care starea de spirit se poate linisti ca raspuns la o experienta pozitiva, cum ar fi petrecerea timpului cu prietenii sau participarea la un eveniment distractiv. Reactivitatea dispozitiei este adesea asociata cu un subtip de depresie numit depresie atipica, ce se caracterizeaza prin cresterea somnului, precum si cresterea apetitului si/sau cresterea in greutate.
Este important ca parintii sa cunoasca simptomele bolii mintale in copilarie. Unii copii vor manifesta comportamente de interiorizare, cum ar fi retragere, izolare, probleme de somn si depresie. Alti copii prezinta comportamente de exteriorizare, cum ar fi sfidare si agresivitate. Simptomele includ, de asemenea, dureri abdominale, dureri de cap si oboseala. Daca simptomele copilului ii perturba viata sau ii afecteaza brusc notele, este timpul ca parintele sa ceara ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica.
Mit: Copiii sunt prea mici pentru a beneficia de terapie sau medicatie.
Adevar: Specialistii pot adapta terapia pentru copii si adolescenti in functie de varsta lor. Pentru copiii mici, terapeutii pot include joaca in terapie pentru a observa cum micutii aud, miros, simt si gusta. Adolescentii ar putea folosi terapia pentru a discuta despre sentimentele si gandurile lor. Daca sunt necesare medicamente, acestea vor fi administrate sub supravegherea atenta a medicului.
Descopera mai multe lucruri despre afectiunile mintale ale copiilor pe www.mindmed.ro