Auditul de mediu este o actiune pe care o iau din ce in ce mai multe firme, pentru a se asigura ca respecta legislatia in vigoare, pentru a imbunatati performanta de mediu si pentru a evita situatii neplacute.
Daca esti antreprenor nu esti obligat sa soliciti un audit de mediu, insa o astfel de decizie iti poate aduce o multime de beneficii.
Ce se intampla in cadrul unui audit de mediu?
Auditul de mediu reprezinta un proces complex prin care o echipa de auditori evalueaza toate actiunile companiei, care pot avea impact asupra mediului.
Auditul are in vedere atat respectarea legislatiei de mediu, cat si realizarea corecta a documentelor obligatorii.
Desfasurarea auditului de mediu depinde foarte mult de activitatea prestata de companie (industrie, comert, management al deseurilor etc.) si se face pe baza unui plan pe care auditorul il face alaturi de beneficiar.
In general, echipa de auditori este compusa din doi oameni, insa aceasta poate sa fie extinsa atunci cand auditul este unul complex.
De ce ai nevoie pentru realizarea unui audit de mediu?
Realizarea auditului de mediu impune prezentarea unui numar mare de documente:
- Actele societatii, pe baza carora se poate verifica codul CAEN al companiei. In functie de codul CAEN, auditorul va sti daca este sau nu nevoie de o autorizatie de mediu;
- Contractele pentru utilitati. Exploatarea utilitatilor ( apa, canalizare, gaze, etc) poate avea impact asupra mediului. Toate contractele cu furnizorii acestor utilitati trebuie sa fie actualizate si sa fie gandite in asa fel incat impactul asupra mediului sa fie cat mai mic;
- Autorizatii primite de la autoritati: acordul de mediu, autorizatia de mediu, autorizatia pentru gospodarirea apelor sau alte autorizatii similare trebuie prezentate auditorului pentru a se identifica toate obligatiile pe care le are beneficiarul;
- Rapoartele generate in diverse controale de la autoritatile competente, actele de la diverse inregistrare in registrele celor care desfasoara activitati poluante, evidenta anuala pentru deseurile generate, etc.
- Lista cu substantele periculoase folosite si preparate in cadrul companiei.
Practic, auditorul are nevoie de absolut toate actele care au legatura cu generarea deseurilor si cu activitatile ce pot avea impact asupra mediului. Pe baza acestor acte, poate lua decizii privind modul in care compania poate sa genereze o poluare cat mai mica, modul in care poate sa genereze cantitati cat mai mici de deseuri si modul in care poate preveni poluarea.
Care sunt avantajele unui audit de mediu?
Chiar daca nu este obligatoriu, aditul de mediu trebuie sa fie facut de orice companie care are activitati cu potential poluant. Avanteele pe care le ofera sunt numeroasa:
- Sporeste propria competivitate;
- Micsoreaza riscul de a intra in conflict cu autoritatile statului si ajuta la respectarea legislatiei;
- Ajuta la crearea unui plan pentru evitarea eventualelor sanctiuni;
- De multe ori, poate sa genereze economii, prin simpla gestionare mai eficienta a deseurilor.