Intretinerea curelelor de transmisie

Cureaua de transmisie este componenta responsabila pentru cuplarea servodirectiei, a aerului conditionat si a mai multor componente foarte importante pentru arborele cotit al unei masini. Arborele cotit este o parte a motorului si este cel care trimite energie catre alternator. In anumite situatii, acest arbore cotit este si cel care furnizeaza energie pompei de apa. Cu siguranta cu totii ati auzit de curele de transmisie pentru autovehiculele pe care le conduceti, insa curelele de transmisie sunt folosite si in alte situatii, cum ar fi domeniul agricol, anumite benzi transportoare, utilajele grele si alte tipuri de masini.

In timp, din cauza rotatiilor mari, curelele de transmisie incep sa se uzeze. Uzura apare de obicei din cauza caldurii la care functioneaza aceasta curea si primele semne sunt intinderea si crapaturile fine care apar pe suprafata curelei. In final, cureaua ajunge sa se rupa si astfel sa ingreuneze directia. In cazul masinilor, la care arborezel cotit este cel care se ocupa si de controlul pompei de apa, daca o curea se rupe ca urmare a temperaturilor mari la care este supusa, va determina supraincalzirea motorului si in final la probleme serioase cu vehiculul. Cam acelasi lucru se intampla si in celelalte sisteme, plus ca, atunci cand aceasta curea functioneaza la viteze mari si se rupe este posibil sa loveasca si sa deterioreze alte componente din jur.

Exista un program de intretinere pentru curele variator recomandat de producator si care ar trebui respectat. Cu o intretinere corecta, curelele vor rezista mai mult si veti putea evita surprizele neplacute diminuand astfel si costurile de reparatii.

Pentru a creste durata de viata a unei curele de transmisie sunt mai multi pasi importanti de urmat.

Aflati unde se afla cureaua

Primul si cel mai important pas de luat in calcul este acela de a afla unde este amplasata cureaua. Stiind clar unde este pozitionata cureaua de transmisie si care este amplasarea ei corecta, veti sti si cum sa o intretineti. In cele mai multe cazuri, cureaua este in zona din fata motorului. Atunci cand verificati acest aspect, masina trebuie sa fie oprita si sa fie racita. Prin urmare, daca tocmai a functionat, indiferent de ce masina sau motor vorbim, va trebui sa astepti o vreme pana cand interiorul se raceste, dupa ce a fost oprita.

Cureaua trebuie sa fie verificata la fiecare schimb de ulei

In mod normal, un mecanic va verifica cureaua de transmisie atunci cand se face schimbul de ulei astfel incat sa se asigure ca nu au loc daune considerabile. Dar nu trebuie sa asteptati pana cand faceti schimbul de ulei pentru ca puteti verifica starea curelelor si singur, fara o vizita la service.

Cureaua trebuie sa fie corect aliniata pe fulii

In acest caz, este recomandat sa apelati la o firma care sa se ocupe de intretinerea cutiilor de transmisie pentru a evita problemele considerabile ulterioare care pot sa apara cu cureaua. In functie de tipul de vehicul despre care este vorba, in cazul in care cureaua aluneca de pe fulii se va trage concluzia ca aceasta nu mai functioneaza corect sau anumite componente importante pierd curent. Daca vorbim despre utilaje mari care folosesc curele de transmisie, despre linii industriale sau despre aslte astfel de instalatii, cea mai buna varianta este aceea de a apela la specialisti pentru mentenanta periodica a curelelor.

Intinzatorul de curele trebuie sa fie bine pozitionat

Dispozitivul de tensionare este cel care va regla cantitatea de tensiune prezenta pe curea astfel incat sa se asigure ca aceasta ramane pe fulie. In cazul in care tensiunea este slabita cureaua poate sa alunece de pe fulie generand pierderi de curent in cazul componentelor alimentate de aceasta curea. Pozitionarea intinzatorului se va face tot de catre o firma specializata.