Într-o lume în care muncim prea mult și neglijăm viața personală, oboseala cronică și depresia se întâlnesc la tot pasul. Din dorința de a avea succes în carieră, ne punem pe noi și pe cei dragi pe locul al doilea. Însă, pe termen lung, sănătatea și relațiile interpersonale pot avea de suferit de pe urma unui astfel de stil de viață. Deși poate fi o adevărată provocare să echilibrezi jobul cu viața personală, acest lucru este esențial. Iată ce poți face pentru a obține armonie pe toate planurile.
Ce înseamnă echilibrul între carieră și viața personală?
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală se referă la dozarea optimă a timpului și eforturilor, astfel încât atât toate responsabilitățile să fie îndeplinite cu succes. Sarcinile de la locul de muncă, viața de familie, îngrijirea personală și menținerea unui stil de viață sănătos sunt principalele responsabilități care trebuie organizate zilnic.
Următoarele situații se asociază cu tulburarea acestui echilibru:
- Orele suplimentare de muncă
- Îngrijirea copiilor
- Prea multe sarcini profesionale
- Prea multe responsabilități acasă
- Oboseala cronică și problemele de concentrare
Totuși, nu te aștepta la perfecțiune, ci fii realist. Dacă ai prea multe responsabilități, este dificil să le faci pe toate perfect în fiecare zi. Este important să știi cum să te adaptezi și cum să ții stresul sub control.
De ce este important?
Echilibrul dintre carieră și viața personală are o importanță deosebită pentru a menține în armonie starea fizică, psihică și emoțională, precum și bunăstarea familiei. Cel mai adesea balanța se înclină pentru carieră, iar viața personală trece pe planul al doilea. Ce consecințe are acest lucru:
- Stres cronic și sindrom de burnout care se asociază cu afectarea sănătății, prin mecanisme psihosomatice (boli cauzate de factori psihici și emoționali).
- Creșterea riscurilor pentru sănătate, prin neglijarea stilului de viață (alimentație dezechilibrată, sedentarism, vicii).
- Scăderea stimei și încrederii de sine.
- Risc crescut de anxietate și depresie.
- Deteriorarea relațiilor familiale, cu efecte negative mai ales asupra dezvoltării emoționale a copiilor.
- Scăderea productivității la job.
Cum îl poți îmbunătăți?
Următoarele metode te pot ajuta să-ți găsești echilibrul:
1. Renunță la activități și ore suplimentare
Învață să spui „nu”, atunci când programul devine foarte încărcat. Este important să știi când să te oprești, astfel încât jobul să nu devină copleșitor.
2. Alege un job care îți place
Se spune că dacă faci ceea ce îți place nu vei simți că muncești. Înfruntă-ți teama și aplică pentru acel job pe care ți l-ai dorit mereu.
3. Petrece zilnic timp cu cei dragi
Încarcă-te cu energie de la copii și partener/ă! Petrece zilnic măcar 30 de minute făcând activități distractive în familie. Acest lucru vă va ajuta să vă consolidați relațiile.
4. Prioritizează-ți sănătatea
Este important să pui pe primul loc sănătatea, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi:
- Fă zilnic mișcare, pentru minim 30 de minute.
- Mănâncă sănătos și variat.
- Mergi la medic pentru investigații de rutină, dar și atunci când te confrunți cu simptome.
- Ia-ți concediu de odihnă.
5. Fă-ți timp pentru tine
Conștientizarea de sine te ajută să ții stresul sub control. Meditația, o rutină de îngrijire sau, pur și simplu, o cafea băută în liniște te pot ajuta să te simți bine în pielea ta.
6. Modifică-ți programul zilnic
Poate o mai bună organizare este ceea ce ai nevoie. Încearcă să îți schimbi programul și să planifici activitățile cele mai importante. Poate ți-ar fi mai ușor dacă te-ai trezi cu o oră mai devreme sau dacă ai găti pentru mai multe zile.
7. Fă-ți curaj să te deconectezi
Uneori, ai nevoie de puțină liniște, pentru a uita complet de activitatea profesională stresantă. Un concediu scurt sau câteva zile petrecute acasă cu cei dragi te pot ajuta să-ți reîncarci bateriile.
Respiră, ia-o de la capăt și disciplinează-te. Nu uita că nu poți lucra eficient, dacă nu ai o viață fericită.