Ghidul vânătorului. Cum să îți alegi pușca de vânătoare

Pentru oamenii antichității, vânătoarea era o necesitate. Vânătoarea furniza nu numai hrană, ci și îmbrăcăminte, întrucât și-o confecționau din pielea animalelor, precum și unelte, realizate din oase, coarne și copite. Atât dovezile arheologice din trecut, cât și observarea obiceiurilor contemporane arată o preocupare largă și ingenioasă în ceea ce privește metodele și armele de vânătoare. Acestea variază în funcție de natura terenului, de animalul vânat, de inventivitatea vânătorilor și de materialele și tehnologiile de care dispun. Armele de vânătoare variază ascendent în ceea ce privește complexitatea și eficacitatea, de la praștii pentru a ucide păsările și vânatul mic, până la arme de vânătoare cu țevi lise pentru vânatul mare.

Cum să obții permisul pentru pușca de vânătoare

Să deții arme de vânătoare implică o responsabilitate mare. Tocmai de aceea, pentru obținerea permisului de vânătoare este necesar să prezinți o serie de documente care atestă aptitudinea de a o deține, de la certificatul de cazier judiciar la certificatul medical și avizul psihologic. Fie că îți dorești o pușcă de vânătoare Blaser R8, una Blaser R93, o pușcă de vânătoare Bock sau un pistol cu bile de cauciuc, responsabilitatea este imensă și trebuie să demonstrezi că ești apt pentru acest lucru.

Cum să îți alegi pușca de vânătoare

Dacă vrei să îți cumperi o pușcă, poate fi un proces solicitant, întrucât faptul că există o varietate de arme de vânătoare atât noi, cât și second hand, îngreunează mai degrabă situația. Pentru a identifica mai ușor pușca potrivită pentru tine, trebuie să răspunzi la o întrebare esențială: care este scopul? Tipul de vânătoare, stilul de vânătoare, terenul de vânătoare și animalul vizat sunt elemente-cheie care îngustează căutările și te aduc mai aproape de arma de care ai nevoie. Statura fizică este un alt aspect de luat în considerare. O mărime nu se potrivește tuturor. Lungimea și greutatea armei de vânătoare trebuie să fie alese în raport cu înălțimea și greutatea vânătorului. Un ultim aspect important este documentarea. Asigură-te că te documentezi așa cum trebuie înainte să achizițonezi arme de vânătoare, că citești review-uri sau le urmărești pe YouTube, că mergi în magazine fizice pentru a putea „proba” cum se simte arma.

De ce alte accesorii ai nevoie la vânătoare

Pregătirea pentru o partidă de vânătoare poate fi la fel de solicitantă ca vânătoarea în sine. Însă toată această pregătire te aduce mai aproape de o vânătoare de succes. Așadar, înainte de a merge la vânătoare, asigură-te că ai la dispoziție următoarele accesorii, întrucât utilitatea lor se poate dovedi la fel de prețioasă precum cea a armelor de vânătoare în sine.

  • Luneta de vânătoare este accesoriul care se atașează armei de vânătoare și care permite observarea vânatului de la depărtare. Este un instrument optic alcătuit din mai multe lentile și este utilizat pentru urmărirea țintei. Se poate spune că este atât de utilă încât a devenit o parte esențială din arsenalul de vânătoare.
  • Camera de vânătoare este un alt accesoriu esențial, întrucât oferă avantaj tactiv, ajutându-te să studiezi și să anticipezi comportamentul vânatului.
  • Cuțitul de buzunar oferă o mulțime de avantaje la orice partidă de vânătoare. Poate fi folosit pentru a tăia ramuri pentru crearea adăpostului sau pentru jupuirea unui animal. În timp ce mulți vânători preferă două sau mai multe cuțite, potrivite pentru sarcini specifice, dacă nu vrei să porți o greutate prea mare, alege un singur cuțit – pliabil, de buzunar, care înseamnă dimensiuni compacte și versabilitate.
  • Îmbrăcămintea camuflată te face nevăzut pradei și îți îmbunătățește șansa de a vâna cu succes, permițându-ți să te strecori mai aproape pentru o lovitură mai precisă. Îmbrăcămintea camuflată te poate ajuta să rămâi ascuns în mediul înconjurător pentru a împiedica prada să se sperie și să fugă în afara razei de acțiune. Bineînțeles, atunci când alegi ce să porți pentru vânătoare, asigură-te că îți poate menține confortul termic.
  • Deși este un aspect pe care mulți vânători începători îl neglijează, sprayul de neutralizare a mirosului este un lucru obligatoriu de pus în bagaj înainte de a merge la vânătoare. Înainte de a ieși în sălbăticie, spală-ți hainele de vânătoare și alte articole din țesături cu detergent special pentru a elimina mirosurile persistente care te pot expune țintei în timpul vânătorii. Utilizează un spray antimiros pe obiectele pe care nu le poți spăla cu detergent, inclusiv armele de vânătoare, momelile, cuțitele, trusa de supraviețuire și alte echipamente de vânătoare.
  • Echipamentul de ploaie trebuie să fie, de asemenea, pe lista ta. Când cumperi echipament de ploaie, caută îmbrăcăminte concepută special pentru vânătoare. Unele echipamente de ploaie de vânătoare folosesc materiale care diminuează sunetul ploii și care împiedică astfel animalele să se sperie de bătăile constante ale picăturilor de ploaie împotriva țesăturii. Unele dintre cele mai bune oportunități de vânătoare se fac disponibile în condiții meteorologice nefavorabile. Tocmai de aceea, asigură-te că iei în calcul toate posibilele scenarii și că ești cu un pas înaintea pradei tale.