Este interzis sau nu consumul de alcool si antibiotice?

Este bine sa consumi sau nu alcool dupa antibiotice? Sau putem consuma alcool si antibiotice in acelasi timp? Cat este mit si cat este realitate, aflam impreuna cu Doctormit.

Fiecare dintre noi a trecut la un moment dat printr-un episod de raceala si a fost nevoit sa mearga la o petrecere sau sa iasa in oras cu prietenii. Din acest moment incep miturile conform carora sa nu bei alcool dupa antibiotice pentru ca o sa ai reactii adverse, halucinatii sau nu mai au efect antibioticele, sa nu ti se faca rau, te vei imbata si mai tare sau poti sa faci soc anafilactic si sa mori. Dintre acestea, cat este mit si cat realitate? Afla de ce nu e bine sa bei alcool in timp ce iei antibiotice impreuna cu Doctormit.

Miturile legate de consumul de alcool si antibiotice a plecat de mult, de pe vremea cand antibioticele abia erau descoperite si medicii incercau sa scape lumea de sifilis, in ciuda unui apetit sexual sanatos al oamenilor bolnavi. Penicilina, primul antibiotic descoperit pentru tratarea sifilisului avea efect abia dupa o saptamana de tratament, astfel ca pacientii ramaneau o vreme contagiosi. Deoarece, consumul de alcool ii facea pe multi sa aiba si alte pofte si astfel se raspandea epidemia de sifilis, medicii recomandau sa nu se consume alcool, pentru a nu se raspandi boala la betie. Daca medicii de atunci recomandau interzicerea amestecului ca o protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, asta nu inseamna ca alcoolul si antibioticele sunt bune impreuna.

In prezent, antibioticele sunt absorbite in organism in functie de mai multi factori, dar, in principiu, prospectul este cel care ne arata adevarul si ne spune in cat timp se absoarbe substanta in organism. Pe piata exista unele antibiotice care se iau la 6 ore, altele se iau la 8 ore sau la 24 de ore. Pe langa substanta activa din fiecare medicament care este diferita, si alte substante din pastila ajuta la vindecarea bolii. Mai mult de atat, toate antibioticele ajung in ficat, el fiind responsabil pentru descompunerea substantele folositoare pentru a lupta cu infectia. In plus, si alcoolul tot in ficat se absoarbe si de aici apar problemele renale.

Din acest motiv, nu se recomanda consumul de alcool in timp ce luam antibiotice, deoarece ficatul este cel care lupta cu toate substantele si lichidele consumate. Pe de alta parte, alcoolul produce dilatarea vaselor de sange, iar acest lucru poate interactiona cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului astfel incat sa incetineasca raspandirea infectiei.

Totodata exista anumite antibiotice pentru care nu se recomanda consumul de alcool decat dupa o anumita perioada, timp in care antibioticul a fost eliminat din organism. Dar toate acestea se regasesc pe prospectul antibioticelor.

Afla mai multe informatii despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT: