Alegerea unui vin bun nu este o sarcina usoara. Important este sa stim cateva lucruri de baza legate de tipul vinului, printre care si clasificarea lor in functie de nivelul sau de zaharuri. Atunci cand zaharurile strugurilor se transforma complet sau aproape complet in alcool in timpul fermentarii vinul este considerat sec. La polul opus se afla vinul dulce care contine mai mult zahar rezidual.
- Vinurile seci au un continut de zaharuri de pana la 4 grame/litru
- Vinurile demiseci au continut de zaharuri intre 4 si 12 grame/litru
- Vinurile demidulci au continut de zaharuri intre 12 si 50 grame/litru
- Vinurile dulci au continut de zaharuri de de peste 50 grame/litru
Asadar, ca nivel al concentratiei de zaharuri intre vinurile dulci si seci le regasim pe cele demidulci si demiseci, acestea doua sunt foarte apropiate de vinurile dulci si seci
Pentru iubitorii de vinuri demidulci la Crama Budureasca intalnim gama Bristena. Aceasta este adresata in mod special femeilor, dar nu numai si este alcatuita din trei vinuri demidulci, cu arome florale si fructate, foarte intense. Vinurile Bristena sunt ideale pentru a fi servite alaturi de desert, de la fel si fel de prajituri, cheesecake sau ciocolata.
Tamaioasa Romaneasca din gama Bristena se remarca cu caracteristici unice influentate de faptul ca strugurii se aleg din plantatiile cu vie cu o varsta mai mare de 60 de ani. Acestia sunt culesi la maturitate deplina, la final de septembrie sau inceput de octombrie pentru a putea acumula o cantitate importanta de zahar. Prospetimea si intensitatea aromelor pentru care este cunoscut acest soi se pastreaza datorita fermentatiei realizate la temperaturi scazute. Astfel, identificam Tamaioasa Romaneasca din gama Bristena prin culoarea galben pai care ascunde un nas puternic alcatuit din flori de soc si lime. Gustul foarte placut de piersici este completat cu accente de citrice. Aciditatea este proaspata, iar finalul lung si catifelat.
Cu toate ca acesta este un vin alb demidulce cu o concentratie alcoolica de 13,5% este suficient de versatil la capitolul asocieri culinare pentru a nu fi consumat doar alaturi de deserturi. Se dovedeste a fi potrivit inclusiv alaturi de preparate din pui, branza proaspata, salate, fructe de mare sau mezeluri fine.
O alta atractie este Muscat Ottonel din gama Bristena. Pentru realizarea acestui vin boabele de struguri au fost presate atent intr-un mediu inert, iar fermentarea mustului a avut loc la temperaturi scazute. Pe aceasta cale s-au putut extrage aromele intense de fructe necesare oricarui Muscat de calitate. Acesta este un vin de culoare galben pai specifica soiului si dispune de arome complexe de flori si miere. Gustul de fructe tropicale dulci este o adevarata bucurie pentru papilele gustative, iar finalul acestui Muscat Ottonel este proaspat si lung. Pe langa dulciuri, se poate consuma langa preparate la gratar, fructe de mare, legume caramelizate, branza proaspata sau salate.
Colectia este completata de Busuioaca de Bohotin din gama Bristena. In cadrul Cramei Budureasca, soiul de struguri Busuioaca de Bohotin se bucura de o atentie speciala, fiind cultivat pe o suprafata de 6 hectare. Strugurii de inalta calitate dau viata unui vin elegant, foarte bine structurat. Dupa presare se fermenteaza la temperatura scazuta pana la 4 saptamani, procedura sistata ulterior pentru a permite acumularea pe cale naturala a unor cantitati mari de zaharuri. Pe aceasta cale se atinge si un echilibru intre aromele deosebite si senzatia de dulce. Vinul Busuioaca de Bohotin din gama Bristena il identifici cu usurinta prin culoarea sa de roz inchis, asemanatoare trandafirului. Aromele de dulceata de zmeura si capsuni te incanta instant, performanta la care contribuie si corpolenta vinului si echilibrul intre zahar si aciditate. Acest vin se serveste alaturi de deserturi, dar si de preparate la gratar, din pui, branza proaspata, mezeluri fine sau salate.
Descopera vinurile demidulci din Crama Budureasca, in special pe cele din gama Bristena si lasa-te cucerit.