Cine nu iubeste un vin rosu bun? Totusi, tinand cont de faptul ca magazinele sunt ticsite cu fel si fel de optiuni, nu este de mirare de ce poate fi dificil sa luam o decizie inspirata. Acestea se obtin din mai multe soiuri de struguri, iar printre cele mai populare sunt Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir.
Strugurii de Cabernet Sauvignon dau viata unor vinuri corpolente, taninoase, cu o concentratie ridicata de alcool. Acestea sunt renumite pentru postgustul lung si pentru notele sale intense de fructe. Strugurii se cultiva in toata lumea, in special in regiunea Bordeaux din Franta, in nordul Italiei, in statul american California, Australia, Chile, Argentina sau Africa de Sud. Merita a fi consumate alaturi de preparate din carne rosie precum miel sau vita, dar si branzeturi maturate sau mezeluri afumate.
Vinurile obtinute din struguri de Merlot sunt corpolente si prezinta cantitati mari de alcool. Sunt dominate de gustul de fructe negre care adesea includ si note de cirese amare sau mure. Se produc in special in Franta, Italia, Australia, Noua Zeelanda, valea Napa din California sau Chile. Aceste vinuri se imbina de minune cu preparate din vita, legume la cuptor sau paste cu sos de rosii.
Pinot Noir sunt struguri cu pielita boabelor foarte subtire si mai dificil de crescut, astfel ca ii intalnim in special in regiunile cu un climat racoros. Vinurile obtinute din struguri de Pinot Noir sunt putin corpolente, cu o concentratie redusa de taninuri si un nivel ridicat de aciditate. De cele mai multe ori amintesc prin gustul lor de fructele rosii. De asemenea, acesti struguri sunt unul din „ingredientele” de baza ale sampaniei. Vinurile se produc in special in regiunile Burgundia din Franta, in Germania, Noua Zeelanda, Chile, Australia sau Statele Unite. Se pot consuma alaturi de preparate din carne de pui, rata sau branzeturi moi.
Gamay este un soi de struguri care da viata unor vinuri de o corpolenta medie cu un nivel scazut de taninuri. Este foarte fructat, cu arome complexe si note florale, ierboase. Se produce in mai multe zone din lume precum Franta, Elvetia, Australia sau Statele Unite. Se poate servi alaturi de diverse preparate, in special cele din curcan, somon sau paste cremoase.
Malbec sunt struguri care cresc in special in zona Mendoza din Argentina, insa ii intalnim si in Franta. Vinurile obtinute sunt corpolenta, cu o concentratie medie de taninuri si un nivel scazut de aciditate. Aromele amintesc, in general, de fructele negre, iar notele pot fi usor picante si fructate, care duc cu gandul la mure, prune sau piper negru. Vinurile Malbec pot fi servite alaturi de burgeri, branzeturi maturate sau preparate din vita.
Shiraz sau Syrah sunt vinuri rosii corpolente, foarte bogate, cu arome de prune si afine, completate de notele ierboase. Acestea sunt produse, in general, in Franta si in Australia si sunt servite alaturi de preparate bine condimentate, precum cele din bucataria thailandeza sau indiana.
Poti comanda un vin rosu de inalta calitate din magazinul online al Cramei Budureasca. Un bun exemplu in acest sens este Shiraz din gama Budureasca Premium care poate sa devina noul tau vin preferat chiar de la primul pahar. Este de culoare rubiniu inchis, avand un nas complex, dominat de aromele de mure. Este corpolent, taninos si prezinta un gust intens de fructe de padure completat de note fine de piper. Poate fi servit alaturi de diverse preparate din carne de vita, iar pentru evidentierea tuturor calitatilor sale, se recomanda consumul la temperaturi intre 15 si 17 grade.