Cum sa-ti schimbi cariera: 5 sfaturi pentru a reusi

Exista multe motive pentru care ti-ai putea dori o schimbare de cariera. Poate iti doresti un program de lucru mai flexibil sau un salariu mai bun. Poate iti doresti sa calatoresti mai mult (sau mai putin), sa reduci stresul ori pentru a te alinia mai bine valorilor in care crezi. Indiferent de situatie, vei gasi in acest articol 5 sfaturi care te vor ajuta sa iti schimbi cariera cu succes. 

Analizeaza-ti abilitatile si valorile

Incepe prin a-ti analiza abilitatile: atat hard skills, cat si soft skills. Primele se refera la abilitatile tehnice, obligatorii la locul de munca. Cateva exemple includ utilizarea unui program de editare video, cunoasterea unor limbaje de programare, marketing, o limba straina sau analiza datelor. Soft skills, in schimb, sunt calitati personale care te pot diferentia de alte persoane. Gandirea critica, abilitatile de negociere, entuziasmul sau rabdarea sunt doar cateva soft skills.

 

In acelasi timp, analizeaza-ti si valorile. Ce calitati sunt importante pentru tine si in ce mediu iti doresti sa lucrezi? Cum vrei sa fie oamenii cu care interactionezi in fiecare zi?

Fii sincer cu tine insati! Daca vrei sa iti schimbi cariera, acum este cel mai potrivit moment sa alegi job-ul de vis: un job care ti se potriveste si care te va face fericit.

Citeste cu atentie anunturi de recrutare

Odata ce ai ales postul dorit sau cel putin domeniul in care ai vrea sa activezi, arunca un ochi pe anunturi de recrutare. Citeste cu atentie cerintele si fisa postului pentru a-ti da seama daca ti se potriveste sau nu.

 

Daca ai prieteni sau cunostinte in acel domeniu, cere-le cateva detalii. Cat de multumiti sunt de compania la care lucreaza? Cred ca te-ai descurca bine pe postul respectiv? De ce ai avea nevoie pentru a te angaja? De asemenea, cauta impresii pe internet pentru a-ti da seama ce trebuie sa faci pentru a-ti schimba cariera.

Fa un plan de actiune

Ai ales un job, ai inteles de ce ai nevoie pentru a te angaja pe acel post, tot ce ramane acum e sa iti faci un plan de actiune. Stabileste-ti niste obiective realiste, impartite pe luni sau saptamani! Ia in considerare timpul liber si disponibilitatea pentru a nu iti incarca prea mult programul!

  1. de cautat cursuri de programare acreditate;
  2. de verificat care centre ofera cursuri online;
  3. de cautat recenzii pentru centre si cursuri;
  4. de aplicat pentru un credit nebancar in 3 pasi simpli;
  5. de urmat cursul de programare ales;
  6. de obtinut experienta (vezi mai jos);
  7. de aplicat la posturi in domeniu.

Acorda atentie brandingului personal

Cei care au un brand personal puternic transmit clar cine sunt ca profesionisti. Acest lucru e important mai ales atunci cand vrei sa iti schimbi cariera pentru ca recrutorii te pot gasi pe retele precum LinkedIn. În acelasi timp, cunostintele te pot recomanda mai usor daca afla ca esti interesat de o schimbare de cariera.

 

Adauga o descriere adecvata pe contul de LinkedIn, apoi conecteaza-te cu persoane din domeniul in care doresti sa activezi! Interactioneaza cu alti profesionisti, posteaza noutati din domeniu, lauda-te cu cursul pe care tocmai l-ai terminat!

Obtine experienta prin freelancing sau voluntariat

Pentru a obtine un job cand doresti sa iti schimbi cariera, ai nevoie de experienta. O varianta e sa lucrezi la un proiect personal, pentru a-ti construi un portofoliu. De asemenea, contacteaza-ti cunostintele pentru a le propune sa ii ajuti cu un proiect de-al lor! In acelasi timp, ia in considerare sa faci voluntariat. Acest lucru te va ajuta sa obtii experienta si feedback pretios.

 

O alta varianta e sa faci freelancing. Este o modalitate excelenta de a adauga experienta in CV inainte de a aplica la un job full time.

 

Sa-ti schimbi cariera poate fi dificil, insa cu putina organizare si tinand cont de sfaturile din acest articol, vei reusi. Mult succes!