Cum să alegi tartanul potrivit pentru facilitatea ta sportivă

Tartanul este un material utilizat din ce în ce mai des pentru acoperirea solului, în cazul diferitelor spații dedicate antrenamentelor și competițiilor sportive. Motivele pentru care este preferat în locul cimentului sunt variate, așa cum vom vedea puțin mai jos.

Pentru a înțelege mult mai bine cum să alegi cea mai bună soluție pentru proiectul în care ești implicat, am realizat un articol în care vom analiza structura acestui material, facilitățile sportive sau alte zone de agrement (indoor sau outdoor) în care se poate utiliza cu succes, alături de alte informații utile pentru nevoile tale.

Care sunt beneficiile tartanului?

Tartanul este un material ce include în compoziția sa granule din cauciuc SBR și EPDM, obținute ca urmare a reciclării unor produse precum anvelopele uzate sau produsele din cauciuc vulcanizat, respinse într-o anumită etapă a unui proces de fabricație. Din acest motiv, aplicarea acestui material pe suprafața de sol a unui spațiu pentru sport generează o mulțime de beneficii, observabile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:

  • datorită gradului de elasticitate foarte ridicat, tartanul este apreciat pentru proprietatea sa anti-traumă; șocul generat de sprinturi și sărituri pe suprafața de tartan sau, mai grav, de căzături în alergării, este astfel mult mai bine atenuat.
  • este un material extrem de durabil, ce poate rezista cu brio în timp la utilizări intense (ex: practicarea unor sporturi de echipă, antrenamente colective etc).
  • are o densitate redusă, de aceea, în cazul tartanului turnat, materialul acoperă eficient suprafața de interes.
  • aplicarea sa pe baza recomandărilor oferite de specialiști în amenajări sau producători de tartan asigură o bază solidă, ideală pentru antrenamente fizice.
  • este ideal pentru amenajări de spații sportive outdoor, rezistând cu brio la îngheț, vreme caniculară, grindină, furtuni, rafale, raze UVA și UVB.
  • culorile vibrante ale tartanului, ce își păstrează în timp același nivel de intensitate, dau culoare oricărui spațiu dedicat mișcării.
  • pe tartan turnat se pot amenaja diferite marcaje, în funcție de sportul practicat – baschet, padel, atletism, tenis etc.

Unde se poate utiliza tartanul?

Tartanul se poate utiliza pentru amenajarea diferitelor terenuri în aer liber, însă poate fi o soluție și pentru spații indoor dedicate sportului. În cazul tartanului turnat, grosimea sa poate varia între 13-65 mm. Cu cât riscul de impact pe suprafața solului este mai ridicat (așa cum se întâmplă în cazul unor sporturi precum atletismul sau baschetul), cu atât suprafața aplicată trebuie să aibă o grosime mai ridicată, conform normelor de siguranță europene.

În privința nuanțelor utilizate, se poate merge pe culori din spectrul roșu-portocaliu pentru amenajarea unor piste de atletism sau terenuri de baschet. Pentru squash, tenis sau padel, nuanțele de albastru ale suprafeței din tartan pot reprezenta o opțiune. Atât timp cât nu există reguli clare, trasate de organizatorii unor competiții sau reprezentanți ai unei federații sportive, alegerile ce țin de estetica locului sunt raportate la preferințele beneficiarilor.

În afară de spațiile dedicate sportului, mult mai multe zone și perimetre ar putea fi amenajate cu ajutorul tartanului: locuri de joacă pentru copii, localizate în parcuri, zone rezidențiale sau unități de învățământ; săli de sport din școli, licee și universități; canise și centre de echitație; grădini zoologice și centre zootehnice etc.

Tartan turnat sau dale de cauciuc?

Dalele din tartan reprezintă varianta mult mai accesibilă a tartanului turnat. Însă și acestea sunt disponibile într-o gamă variata de nuanțe, pentru a se putea realiza diferite modele pe suprafețele respective. Ce-i drept, sunt preferate în cazul proiectelor de amenajare a unor locuri de joacă pentru cei mici, în timp ce tartanul turnat reprezinta opțiunea prioritară în cazul suprafețelor extinse, pe care se practică diferite sporturi.

Dalele din tartan sunt, de asemenea, rezistente la utilizări frecvente, raze UV și factori meteo extremi. De asemenea, suportă cu brio sarcini ridicate și sunt la fel de flexibile cu suprafețele din tartan turnat, atenuând cu succes șocurile cauzate de impactul cu solul. Dacă se dorește finalizarea unui spațiu într-un timp optim si cu un buget redus, se recomandă dalele de tartan. În cazul unui design complex, cu marcaje sportive, atunci tartanul turnat este opțiunea potrivită.

Alege tipul de tartan potrivit pentru proiectul de amenajare a unui spațiu pentru activități sportive. Ține cont de aceste recomandări și alege colaborarea cu o echipă de specialiști în astfel de lucrări, pentru a te asigura că procesul corect de turnare a tartanului pe suprafața respectivă generează rezultate pe măsura așteptărilor!