Cum îți poți alege corect domeniul de activitate astfel încât să lucrezi cu plăcere?

Chiar dacă ai tendința să citești listele cu meserii de viitornu te gândi că toate ți se potrivesc și va trebui să iei în calcul joburile în care te regăsești, pentru a obține satisfacții pe termen lung.

Evaluează-te și află cine ești acum!

Gândește-te la cine ești și la ce ești bun și la ce îți place. Acest lucru te va ajuta să alegi idei de carieră care chiar ți se potrivesc și care se combină perfect cu abilitățile tale.  Iată câteva întrebări la care ai putea să răspunzi pentru a clarifica aceste aspecte:

  1.       Ce materii ți-au plăcut cel mai mult la școală? De ce ți-au plăcut?
  2.       La ce materii te-ai descurcat cel mai bine și de ce?
  3.       Dacă ar fi să alegi un favorit între cifre, cuvinte, imagini și activități fizice, care ar fi acesta? Te-ai vedea la un job care să implice mai multă muncă de teren sau mai mult stat la birou?

Crează o listă de cariere despre care vrei să știi mai multe

După ce ți-ai evaluat punctele forte, interesele și abilitățile va trebui să ai și o listă de cariere la care să te gândești. Este foarte util să ai o listă lungă, cu minim 10 opțiuni, pentru că de cele mai multe ori nu te vei rezuma la un singur domeniu.

Ai deja câteva domenii pe lista ta? Utilizează aceste domenii pentru a extinde lista, pentru ca din ele pot fi derivate mai multe tipuri de joburi pe care să le alegi. Fiecare sector are o listă de locuri de muncă ce pot fi atractive pentru tine, dar va trebui să le descoperi mai întâi. Atunci când te documentezi vei înțelege orientativ cât se plătește, de ce calificări ai nevoie și cum să faci primii pași spre jobul dorit.

Spre exemplu, dacă vrei să fii educator, ar trebui să cauți joburile din acest domeniu și vei afla că ai nevoie de anumite studii pentru a lucra cu copiii. Dacă vrei să fii profesor, vei avea nevoie de studii de psihopedagogie. Dacă vrei să fii programator, trebuie să găsești programele în care vrei să lucrezi. Vei găsi astfel numeroase de opțiuni interesante pentru cariera ta.

Crează o listă scurtă cu maxim 5 opțiuni

A venit momentul să restrângi căutările și să începi să tai opțiuni de pe listă. Gândește-te la obiectivele tale pe termen mediu și lung atunci când vrei să iei astfel de decizii. Alege domeniile care te interesează cel mai mult și care se potrivesc cu calificarea ta, sau alege domeniile în care vrei să obții calificările necesare.

Vezi dacă alegerile tale de top au căutare și selectează-le pe cele mai căutate pentru a te asigura că vei avea unde să lucrezi și că vei fi bine plătit pentru că jobul tău trebuie să îți aducă și satisfacții materiale. Pentru ca alegerea ta să fie cea mai bună, revino la această listă peste o săptămână înainte de a lua o decizie radicală, astfel încât să îți acorzi timp de gândire și să te asiguri că nu reacționezi la primul impuls.

Nu alege domeniile foarte bine plătite dacă nu te regăsești în ele. Spre exemplu, poți citi într-un ghid cu meserii ale viitorului că jobul de programator este unul foarte bine plătit. Cu siguranță este, dar ce faci dacă ție nu îți place să lucrezi cu calculatorul și preferi să faci orice altceva – de la mersul pe teren și până la hand made? Nu te vei regăsi într-un astfel de job și vei renunța sau vei deveni frustrat și nemulțumit în timp. De asemenea, dacă îți place să scrii și te pricepi foarte bine la asta, vei descoperi că jobul de content writer, care este un job bun de viitor, este mult mai potrivit pentru tine decât un job de programator sau de electronist. Totul depinde de preferințele tale și vei găsi cu siguranță un job potrivit, care să îți aducă satisfacții și în viitor fără să renunți la obiectivele tale și la pasiunile pe care le ai.