Ce trebuie sa stiti despre frigidere si mentenanta acestora

Frigiderele sunt electrocasnice esentiale in orice gospodarie moderna. Acestea sunt concepute pentru a mentine alimentele proaspete si sigure pentru consum, avand un impact semnificativ asupra modului in care stocam si gestionam proviziile de alimente. In acest articol, vom explora modul de functionare al frigiderelor, beneficiile pe care le aduc si cateva defecte comune intalnite.

Modul de functionare al frigiderelor

Frigiderele functioneaza pe baza unui ciclu termodinamic, utilizand compresia si expansiunea unui agent frigorific pentru a transfera caldura din interiorul frigiderului spre exterior. Procesul incepe cu un compresor, care comprima agentul frigorific, crescand astfel presiunea si temperatura acestuia. Acest agent frigorific cald circula prin conducte si ajunge la un schimbator de caldura, unde cedeaza caldura in mediul inconjurator. Ca rezultat, agentul frigorific se raceste si se transforma in stare lichida.

Agentul frigorific lichid trece prin o supapa de expansiune, unde presiunea scade brusc, determinand agentul sa se evaporeze si sa se raceasca in continuare. Evaporarea are loc intr-un evaporator amplasat in interiorul frigiderului, unde temperatura scazuta este mentinuta prin absorbtia caldurii din aerul din interiorul frigiderului. Astfel, alimentele si lichidele din frigider sunt racite si mentinute la temperaturi adecvate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si deteriorarea.

Beneficiile frigiderelor

Frigiderele aduc o serie de beneficii importante in gospodarie:

 1. Pastrarea alimentelor proaspete: Temperatura scazuta din interiorul frigiderului incetineste procesul de deteriorare a alimentelor si previne inmultirea bacteriilor. Aceasta ajuta la pastrarea prospetimii alimentelor pentru perioade mai lungi, reducand riscul de intoxicatii alimentare si eliminand risipa de alimente.
 2. Stocare eficienta: Frigiderele sunt concepute pentru a oferi un spatiu optim pentru stocarea alimentelor si bauturilor. Acestea au rafturi si compartimente speciale, care permit organizarea si accesul usor la produse. De asemenea, ofera optiuni de reglare a temperaturii in functie de necesitati.
 3. Economie de energie: Frigiderele moderne sunt concepute sa fie eficiente energetic, reducand consumul de electricitate in comparatie cu modelele mai vechi. Aceasta nu numai ca contribuie la economisirea banilor, ci si la protejarea mediului inconjurator.

Defecte comune ale frigiderelor

Cu toate beneficiile lor, frigiderele pot intampina si anumite defecte comune, printre care:

 1. Defectiuni ale compresorului: Compresorul este o componenta esentiala a frigiderului si poate suferi defectiuni, ceea ce duce la probleme de racire. Aceasta poate necesita inlocuirea compresorului, o reparatie costisitoare.
 1. Scurgeri de apa: Unele frigidere pot prezenta scurgeri de apa in zona de dezghetare sau in sistemul de alimentare cu apa. Aceasta poate fi cauzata de defecte ale ventilului de apa sau de tuburile de alimentare.
 2. Probleme cu termostatul: Un termostat defect poate duce la fluctuatii de temperatura in frigider sau la incapacitatea de a mentine o temperatura constanta. Aceasta poate afecta pastrarea alimentelor in conditii optime si poate necesita inlocuirea termostatului.

Service-uri de frigidere si serviciile oferite

Pentru remedierea defectelor si mentenanta frigiderelor, exista service-uri specializate in reparatii si intretinere. Aceste service-uri ofera o gama variata de servicii, printre care:

 1. Diagnosticare si reparatii: Service-urile de frigidere efectueaza diagnosticarea problemelor si reparatiile necesare. Acestea pot rezolva defecte ale compresorului, probleme cu termostatul, scurgeri de apa sau alte disfunctionalitati ale frigiderului. Cei de la Bazarka ofera reparatii frigidere, Bucuresti de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi de pe piata.
 2. Inlocuirea pieselor: Service-urile pot oferi si inlocuirea pieselor defecte sau uzate, precum compresoare, termostate, ventilatoare sau senzori. Aceasta asigura functionarea optima a frigiderului si prelungeste durata de viata a acestuia.
 3. Mentenanta preventiva: Pentru a evita aparitia unor probleme majore, service-urile de frigidere pot efectua servicii periodice de mentenanta preventiva. Aceasta include curatarea componentelor, verificarea sistemului de racire si ajustarea parametrilor de functionare.
 4. Consiliere si consultanta: Un service profesionist poate oferi si consiliere in alegerea unui frigider nou sau in optimizarea utilizarii celui existent. Aceste sfaturi pot viza economisirea energiei, organizarea eficienta a alimentelor sau utilizarea corecta a diferitelor functii ale frigiderului.

Grija adecvata pentru frigider este esentiala pentru a asigura functionarea optima si durabilitatea acestuia. Iata cateva sfaturi despre cum sa aveti grija de frigider in mod eficient:

 • Curatati regulat interiorul: Un aspect important al ingrijirii frigiderului este mentinerea interiorului curat si igienic. In mod regulat, curatati interiorul cu o solutie de apa calda si detergent bland. Indepartati toate alimentele si goliiti frigiderul inainte de a incepe curatarea. Asigurati-va ca spalati si dezinfectati rafturile, sertarele si peretii interiori.
 • Dezghetati frigiderul atunci cand este necesar: In cazul frigiderelor care nu au tehnologie de dezghetare automata, acumularea de gheata in congelator poate afecta eficienta si capacitatea de racire a acestuia. Daca observati ca stratul de gheata depaseste 5 mm, este timpul sa dezghetati frigiderul.
 • Mentineti temperatura potrivita: Reglarea temperaturii adecvate in frigider este importanta pentru pastrarea alimentelor in conditii sigure si proaspete. Mentineti temperatura frigiderului in jur de 4-5 grade Celsius si cea a congelatorului la -18 grade Celsius.
 • Evitati supraaglomerarea: Supraaglomerarea frigiderului ingreuneaza circulatia aerului rece si poate afecta capacitatea de racire. Organizati alimentele in mod eficient, evitand blocarea orificiilor de ventilatie. Lasati un spatiu adecvat intre produse pentru a permite circulatia aerului rece. De asemenea, asigurati-va ca alimentele sunt acoperite corespunzator pentru a preveni mirosurile si transferul de umiditate intre produse.
 • Curatati bobinele de pe spatele frigiderului: Bobinele de pe spatele sau partea inferioara a frigiderului pot acumula praf si murdarie in timp. Acest lucru poate reduce eficienta frigiderului.
 • Evitati obiectele calde: Evitati introducerea in frigider a alimentelor sau vaselor foarte calde. Lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a le pune in frigider. Introducerea de alimente sau vase fierbinti poate determina o crestere brusca a temperaturii interioare si poate solicita excesiv compresorul.
 • Evitati utilizarea excesiva a frigiderului: Deschiderea frecventa a usii frigiderului duce la pierderea de aer rece si solicita compresorul sa functioneze mai mult. Incercati sa planificati accesul la alimente si sa deschideti usa doar atunci cand este necesar.