Ce soluții există pentru a-ți depăși frica de moarte?

Teama de moarte este normală și legitimă. Dar dusă la extrem, poate fi patologică, poate duce la crize de anxietate, depresie, insomnie… Care este numele său? Care sunt cauzele sale? Ce să faci și cum să ieși? De ce sa o iei in calcul și să discuți cu servicii funerare cu privire la ea? Perspectiva morții este inevitabilă. Pe de altă parte, există soluții pentru a o susține mai bine și pentru a o considera mai calma.

6 solutii pentru a-ți depăși teama de moarte

  • Fă-i ședințe terapeutice cu un psiholog, psihiatru, medic sau începe așa-numita terapie „corporală” (sofrologie, acupunctură, kinesiologie etc.). A vorbi despre asta cu cineva este adesea benefic. Această îngrijire psihologică poate fi, în funcție de caz, însoțită ocazional de o prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor de anxietate.
  • Citește marii filosofi care au lucrat la tema morții (Platon, Epicur, Sartre, Heidegger, Hegel, Schopenhauer) și/sau află despre terapia existențială creată de Irvin Yalom, psihiatru și psihoterapeut. În special, oferă un exercițiu practic care constă în a-ți imagina înmormântarea și a o descrie cât mai precis posibil.
  • Fă-ți o genogramă (arborele genealogic care conține informații despre membrii familiei tale – nume, vârstă, date de naștere, deces, divorț, indicații privind bolile, ocupații) pentru a înțelege toate evenimentele semnificative din familia ta. Acest lucru te poate ajuta să identifici cauza anumitor experiențe dificile și să îți permită să te eliberezi mai bine de ele. Genograma poate fi utilizată ca instrument de bază în timpul psihoterapiei.
  • Fă-i o schimbare activă în viața ta. Ideea este de a face bilanțul diferitelor domenii ale vieții tale, precum cuplul, familia, munca, prietenii, pentru a afla ce cauzează disconfort și/sau suferință și pentru a-i schimba modalitățile. Este o oportunitate de a face în mod regulat evaluări complete ale vieții pentru a evita regretele, remușcările și sursele de vinovăție.
  • În funcție de convingerile tale, apelul la o religie sau la o spiritualitate poate contribui, de asemenea, la eliberarea de anxietățile tale, la proiectarea în urmă cu mai multă înțelepciune și liniște și la o viață mai bună a iubirii, inclusiv la finitudinea ei.
  • Îndrăznește să vorbești despre moarte cu cei dragi (este întotdeauna mai bine să te confrunți cu frica decât să fugi de ea) și de ce să implementezi proceduri administrative (faci un testament, transmiți directive, o cerere de incinerare sau asigurare de deces, proceduri în legătură cu donarea de organe).