Ce să alegi? Sistem fotovoltaic off grid sau on grid?

Facturile la energia electrică și gaze sunt din ce în ce mai mari, iar mulți dintre români se gândesc deja cu groază la perioada sezonului rece. Alții, mult mai prevăzători, s-au gândit din timp la toate și au instalat panouri fotovoltaice, ceea ce deși a părut scump la început, s-a dovedit o decizie foarte înțeleaptă. Și, din ce în ce mai mulți dintre români înțeleg cât de avantajoase sunt acestea. Dacă și tu ești interesat de acest aspect, avem pentru tine câteva informații care ar putea să îți vină în ajutor.

Întrebări și răspunsuri

Cel mai probabil, ai început deja să te interesezi despre ce este vorba, cum se face instalarea, de ce este nevoie, costuri și multe altele. Prin urmare, au apărut și întrebările. Ce înseamnă un sistem fotovoltaic on grid? Care este diferența dintre acesta și unul off grid? Pentru locuința mea, care ar fi cel mai bun dintre ele? Sunt întrebări firești, la care vom încerca să îți oferim câteva răspunsuri.

Cea mai bună soluție pentru generarea de energie autonomă pentru autoconsum

Atunci când vine vorba despre generarea de energie autonomă pentru autoconsum, panourile fotovoltaice sunt, potrivit specialiștilor în domeniu, cea mai bună metodă. Nu contează că gândești pe termen lung, scurt și mediu, sunt pur și simplu perfecte, și toți cei care au recurs la ele au avut doar cuvinte de laudă. De altfel, tot mai multe persoane fizice, și nu doar companii, decid să investească în energia solară. Avantajele sunt nenumărate, iar investiția inițială se amortizează destul de rapid. Și, în plus, faptul că reprezintă o soluție mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător contează enorm.

Trei tipuri de sisteme fotovoltaice

La ora actuală, există trei tipuri de sisteme fotovoltaice, și anume sistem fotovoltaic on-grid, sistem fotovoltaic off-grid și sistem fotovoltaic hibrid. De altfel, există numeroase cereri din partea clienților – persoane fizice, companii, firme și organizații. Și, din fericire, există și multe programe naționale care vin în sprijinul celor care vor să aibă parte de acest tip de instalații. Dar hai mai bine să vedem câteva informații interesante despre sistemele fotovoltaice.

On grid sau off grid?

La prima vedere, par destul de asemănătoare, deoarece ambele variante se referă la modalități de conectare sau generare de energie folosind în acest scop panouri fotovoltaice. Se potrivesc de minune atât pentru consumul propriu – locuința personală și în industrie. Cu toate acestea, există și unele diferențe, pe care vom încerca să ți le explicăm cât mai bine.

Off grid, pentru cei care își doresc independență energetică

Sistemul fotovoltaic offgrid este perfect pentru a fi montat în zonele în care accesul la rețeaua electrică este o problemă, sau poate că îți dorești acea independență economică pe care toată lumea o asociază cu panourile solare. În schimb, sistemul on grid este rezervat celor care sunt deja branșați la rețeaua electrică și al căror scop este să economisească. Prin urmare, tu decizi care este varianta care te avantajează mai mult, dar nu uita totuși să discuți toate amănuntele de care ai nevoie cu specialiștii în domeniu.

Sistemul fotovoltaic off grid

După cum spuneam ceva mai sus, acest sistem este cea mai bună soluție atunci când vine vorba despre zonele mai izolate, pentru care nu există posibilitatea de a se racorda la rețeaua de energie electrică națională. De asemenea, același sistem este perfect unde costurile de branșare la rețea sunt mult prea mari pentru puterea economică a persoanei respective. În alcătuirea unui astfel de sistem intră, evident, panourile fotovoltaice și structura lor de susținere, un controller de încărcare, invertor solar și baterii necesare pentru stocarea energiei. Potrivit specialiștilor în domeniu, marele avantaj al acestui tip de sistem este că poate fi utilizat pentru a genera electricitate în acele zone care nu pot depinde de rețeaua electrică. Dimensiunea corectă a sistemului îți oferă acea independență energetică pe care toată lumea o caută. Există însă și unele dezavantaje, iar cel mai mare dintre acestea se referă la faptul că prețul instalării sistemului, dar și al sistemului propriu-zis este unul destul de ridicat, și pe care nu toată lumea și-l poate permite.

Sistem fotovoltaic on grid

Un sistem fotovoltaic on grid eficient este unul unde ai parte de invertoare ongrid Mgmenergo și este recomandat pentru acele zone unde există deja racord la rețeaua electrică națională, dar scopul este de a se reduce sumele plătite lunar pentru facture de curent, sau se are în vedere atît acoperirea consumului propriu, precum și furnizarea către rețeaua națională a surplului de energie. În ceea ce privește componența sistemului, de această dată avem de a face cu panouri fotovoltaice, structural or de susține, contor bidirectional și invertor solar trifazat sau monofazat. Referitor la costurile instalării sistemului și a acestuia sunt mult mai reduse față de cele off grid, deoarece nu sunt adăugate niciun fel de baterii. În plus, permit ca sistemul să fie realizat în etape, ceea ce poate fi mult mai avantajos.

Din păcate, și aici există unele dezavantaje, iar principalul este că acest sistem nu funcționează în cazul unei pene de curent. Este și normal să fie așa deoarece ele furnizează utilizatorilor energie electrică prin ractorul la rețeaua electrică care există deja. În momentul în care se detectează o întreruperea energiei electrice, sistemul oprește alimentarea, pentru siguranță.

Sistemul fotovoltaic hybrid

După cum ai observant mai sus, există atât avantaje, cât și dezavantaje pentru fiecare sistem. Există însă și unele alternative pe care ai putea să le iei în calcul, iar sistemul fotovoltaic hibrid este una dintre ele. Acesta reprezintă cea mai bună soluție atunci când vrem să instalăm panouri fotovoltaice în zone unde există disfuncționalități în alimentarea cu energie electrică, curentul se întrerupe destul de des și nu numai. În alcătuirea lui intră panouri fotovoltaice, invertor inteligent de tensiune suporturi, controler de încărcare și baterii, ceea ce înseamnă că reprezintă un fel de combinație dintre caractericistile celor două, on grid și off grid.