Ce legatura are bronzarea cu Omega 3?

beneficii omega 3 bronzare

Este din nou acel moment al anului. Momentul in care ne aruncam hainele de iarna si cautam cele mai frumoase costume de baie. Momentul in care mergem la picnic, inotam si expunem zone mari de piele goala in efortul de a ne mari aportul de vitamina D. Si da, este perioada anului in care luam contact cu cele mai mari doze de lumina ultravioleta in timp ce ne bucuram de activitatile noastre insorite in aer liber. Prin urmare, este foarte important sa discutam si despre gama de beneficii Omega-3 pentru bronzare si nu numai.

In ultimii 50 de ani, oamenii si-au crescut semnificativ expunerea la lumina UV. Expertii spun ca epuizarea stratului de ozon poate fi partial de vina, dar si trendul care spune ca trebuie sa aratam bronzati a contribuit la asta. Am fost instruiti sa ne acoperim, sa evitam razele amiezii si sa aplicam protectie solara. In ciuda acestor avertismente, incidenta cancerului de piele este inca in crestere. De fapt, cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer astazi.

Recent, cercetatorii au postulat ca ceea ce mancam poate juca, de asemenea, un rol in protejarea pielii de leziunile cauzate de lumina ultravioleta – in special acizii grasi omega-3.

Cum ajuta Omega-3 la protejarea pielii?

Privind cum functioneaza omega-3 in organism, exista mai multe explicatii pentru care moleculele de omega-3 ar putea ajuta la protejarea pielii de daunele solare:

– Omega-3 ajuta la schimbarea flexibilitatii si fluiditatii membranei celulare. Dupa cum am mentionat in , omega-3 reprezinta o parte importanta a membranei celulare si ajuta la promovarea schimbului de nutrienti in celula. Acest lucru este bun pentru piele, deoarece celulele sunt producatorii componentelor active si nutrientilor tesutului pielii. Cu alte cuvinte, cu cat celulele functioneaza mai bine, cu atat tesutul pielii va fi mai sanatos.

– Omega-3 ajuta la reglarea inflamatiei pielii. Daca va expuneti pielea la prea multa lumina solara, riscati sa faceti o arsura solara – unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul de piele. In termeni medicali, o arsura solara este o reactie inflamatorie, caracterizata prin roseata, umflare si, in cele din urma, o descuamare a stratului superior de celule moarte. Deoarece moleculele de omega-3 ajuta la prevenirea inflamatiei si joaca un rol in oprirea proceselor inflamatorii in curs, ele pot ajuta la reducerea tendintei de a face arsuri solare.

Deoarece omega-3 ajuta la prevenirea inflamatiei si inchide procesele inflamatorii in curs, ele sunt importante pentru reducerea tendintei de a face arsuri solare. Acestea sunt si motivele pentru care se foloseste la bronzare organica.

Omega-3 si cercetarea cancerului de piele

Numeroase studii si recenzii arata, de asemenea, ca atunci cand oamenii isi maresc aportul de omega-3, experimenteaza un beneficiu suplimentar de protectie.

Un studiu dublu-orb din 2003,  finantat de Comisia Europeana, Programul Mediu si Clima, a demonstrat ca atunci cand subiectilor li s-au administrat 4 grame de EPA pe zi, au observat o reducere a markerilor precoce de cancer, cum ar fi arsurile solare. Cercetatorii au teoretizat ca suplimentarea pe termen lung cu EPA omega-3 ar putea ajuta la reducerea cancerului de piele la oameni.

Un studiu dublu-orb mai recent, folosind 5 grame de omega-3, a comparat, de asemenea, efectul suplimentarii cu ulei de peste cu placebo. Pentru cele 79 de persoane care au participat la studiu, imunosupresia a fost cu 50% mai mica la persoanele care au luat omega-3 si au fost expuse la 8 si 15 minute la soare, in comparatie cu persoanele care au primit tratament placebo.