Ce este un certificat medico-legal pentru vătămare corporală și cum îl putem obține?

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Certificatul medico-legal este un document întocmit de medicul legist prin care se evaluează dacă o persoană a suferit sau nu vătămări sau leziuni corporale ca urmare a unei infracțiuni și care stabilește, de asemenea, nivelul de gravitate al acestora. Acest certificat se emite la cererea persoanei vătămate, în cel mult 30 de zile de la producerea evenimentului în cadrul căruia au fost produse leziunile și poate fi folosit pentru a fi prezentat ca dovadă agențiilor de asigurări, instanțelor de judecată sau altor autorități, cum ar fi poliția.

Vătămarea corporală se referă orice leziune fizică cauzată corpului unei persoane prin acțiuni intenționate sau neintenționate. Printre acestea se numără uciderea din culpă într-un accident rutier sau malpraxisul medical. Cel mai comun tip de vătămare corporală este cel produs într-un accident de mașină, în care o persoană a fost rănită din cauza neglijenței unui alt șofer.

Ce informații conține un certificat medico-legal?

Un certificat medico-legal conține informații despre persoana vătămată și leziunile acesteia. Certificatul menționează, de asemenea, numele pacientului, data nașterii, detalii despre leziuni și tratamentele administrate și orice alte informații relevante. Un certificat medico-legal pentru vătămare corporală este un document eliberat de un medic legist pentru a verifica dacă o persoană a suferit răni sau a avut nevoie de tratament medical în urma unui accident sau al unui incident premeditat. Acest document poate ajuta la dovedirea validității solicitărilor legale depuse în instanță de o persoană vătămată în urma unui incident. Certificatul poate fi folosit, de asemenea, și ca dovadă că rănile persoanei în cauză nu au fost autoprovocate.

Cum anume obținem un astfel de certificat?

Dacă considerați că ați suferit leziuni corporale ca urmare a neglijenței unei alte persoane, de exemplu, sunteți eligibil pentru a primi un certificat de vătămare corporală. Acest document poate fi utilizat atât de reclamant, cât și de pârât pentru a face dovada prezenței unor leziuni în cazul unui incident. În situația în care cazul dvs. se va dovedi a fi unul solid în fața instanței, acest document va fi folosit pentru a vă soluționa cererea de despăgubiri materiale sau morale.

În cazul în care dvs. sau altcineva a suferit leziuni în urma unui accident sau al unei agresiuni, veți solicita în primul rând asistență medicală de urgență. Dacă primiți tratament în spital, asigurați-vă că veți primi, de asemenea, și o scrisoare medicală care să ateste necesitatea respectivului tratament și să precizeze data la care acesta a fost administrat. Vă puteți prezenta apoi, la Serviciul de Medicină Legală pentru a solicita un certificat medico-legal pentru vătămare corporală sau vă puteți adresa Poliției, care poate solicita, la rândul său, un asemenea document de constatări medico-legale. Cu ajutorul acestui document, veți putea ulterior înainta în instanță o solicitare de despăgubire morală sau materială.

Certificatele medico-legale sunt cel mai bun mod de a dovedi că ați fost rănit. Un certificat medico-legal vă coroborează leziunile și poate fi folosit ca mijloc probator în instanță. Dacă ați fost implicat într-o situație de vătămare corporală și aveți nevoie de un certificat medico-legal, cel mai bine ar fi să discutați cu un avocat, care vă va oferi consultanță juridică potrivită contextului în care vă aflați.