Ce efecte vei resimti dupa o sedinta de acupunctura

O sedinta de acupunctura consta in manipularea punctelor de acupunctura, de obicei cu ace, in asa fel incat sa actioneze asupra canalelor organismului care sunt dezechilibrate din punct de vedere al fluxului sanguin si/sau energetic si care cauzeaza boala pentru care pacientul vine la terapie.

Aproape toti pacientii se asteapta ca sedinta sa fie dureroasa, totusi sunt surprinsi pentru ca de cele mai multe ori este mai relaxant decat ar fi crezut. Cu toate acestea, exista efecte ale sedintelor la un cabinet acupunctura care merita cunoscute.

Reactii Imediate

Se va resimti multa relaxare, in timpul si dupa o sedinta initiala. Aceasta relaxare este fizica/psihica si/sau emotionala, provocand un sentiment de fericire. Acesta este un semn al efectului imediat al acupuncturii si al efectului acesteia in reechilibrarea fluxului de energie. Uneori, pacientul insusi simte ca pluteste sau se simte mai putin greu.

Cu toate acestea, pentru unii pacienti, efectul de relaxare apare doar dupa mai multe sedinte. Cauza poate fi fie pentru ca pacientul este mai putin sensibil la efectul acelor, fie pentru ca este foarte nervos sau blocat din punct de vedere mental. De obicei, dupa mai multe sesiuni, va veti debloca rapid si veti observa efectele fluxului liber de energie.

Unii pot ramane cu senzatia de a avea inca ace, efecte precum durere, amorteala in jurul locului in care se afla acul. Acest sentiment dureaza de obicei cateva ore, uneori o zi. Automasajul sau aplicarea unei creme pe punct, amelioreaza senzatia de disconfort in aceste puncte.

Ocazional pot aparea vanatai la locul de acupunctura, cu atat mai mult daca sunt folosite sedinte de cupping. Acestea dispar, de obicei in 3-5 zile la persoanele cu circulatie buna sau pana la doua saptamani la pacientii cu probleme de circulatie. Aplicarea de carpe fierbinti in zona accelereaza recuperarea.

Reactii dupa sedinta (primele 2-3 zile)

Relaxarea poate dura ore sau zile, in functie de pacient. In aceste stari de relaxare, concentrarea este dificila: nu puteti urmari cu usurinta o conversatie, nu va puteti concentra la  intalniri sau pur si simplu te simti foarte somnoros. Multi se simt foarte sensibili si acorda mai multa atentie propriilor sentimente. Aceasta este reactia organismului de a se vindeca singur, care decide sa se fereasca de stimuli externi si sa se concentreze asupra propriei reparatii. In aceste situatii cel mai bine este sa va odihniti, sa dormiti cand va cere organismul si sa va culcati devreme. Mecanismele de reparare ale organismului functioneaza noaptea cand dormim.

Unii pacienti se vor simti mai emotionati si sensibili pentru o perioada scurta de timp. Puteti sa plangeti fara motiv, sa regretati ceva ce s-a intamplat cu mult timp in urma, s-ar putea sa nu tolerati alti oameni. In medicina chineza, este un semn bun ca o persoana isi elibereaza emotiile in mod natural. Cu totii avem un „recipient” in care ne stocam emotiile stresante din viata de zi cu zi si din experientele noastre de viata. Cand recipientul este plin, chiar si un mic detaliu il poate face sa se reverse, rezultatul poate fi o reactie emotionala disproportionata, cu mare stres. Multi oameni pun un „capac” puternic pe acel recipient. In timpul sedintei de acupunctura, aceasta acoperire este desfacuta si emotiile curg. Este sanatos sa lasati emotiile sa se exprime liber. Pacientul poate folosi aceasta ocazie pentru a intra in conversatii emotionale profunde cu familia sau prietenii sau pur si simplu se poate retrage intr-un colt pentru a simti aceste emotii. Dupa aceasta perioada de eliberare emotionala, care dureaza de obicei 2-3 zile, pacientii se simt mult mai linistiti si multumiti.

Pentru pacientii cu dureri acute, acupunctura ofera o metoda impresionanta de ameliorare a durerii care este de lunga durata. Pentru pacientii cu durere cronica, reducerea durerii poate sa nu dureze permanent. Durerea revine de obicei dupa ore sau chiar dupa o zi. In MTC, durerea este interpretata ca blocand fluxul liber al sangelui si canalelor energetice. Folosind comparatia canalelor ca tevi, durerea cronica ar fi un blocaj al sistemului de drenaj al tevilor mentionate. Cand acele actioneaza desfundand problema, durerea dispare, dar din moment ce ceea ce a cauzat blocajul s-a mutat mult timp. Durerea poate aparea in alta parte imediat sau cateva zile mai tarziu. Uneori pot aparea dureri si mai grave. Pe masura ce se efectueaza mai multe sedinte de acupunctura, acele reusesc sa indeparteze si sa desfaca blocajele pana cand canalele care conduc sangele si energia sunt curate. Cand durerea reapare, nu trebuie sa intrati in panica sau sa va faceti griji, este indicat sa folositi metode de ameliorare a durerii, precum odihna, aplicarea unei creme calmante pe zona afectata. Puteti sa luati și analgezice. Este important ca pacientul sa spuna toate acestea terapeutului sau si sa noteze cat timp durerea a disparut, cand reapare si unde este localizata.

Unii pacienti pot prezenta o nevoie crescuta de a urina sau o schimbare a mirosului si consistentei scaunului. Aceasta tine de actiunea exercitata de ace asupra metabolismului atunci cand actioneaza asupra rinichilor si canalelor digestive.

Reactii pe termen lung (2-4 saptamani)

Pot aparea si alte simptome sau probleme de sanatate pe care pacientul le-a avut in trecut. Datorita vindecarii problemei prezente pentru care pacientul a venit la consultatie, reapar problemele sau dezechilibrele pe care le aveai anterior. Aceasta situatie necesita o reevaluare a pacientului si o revizuire a tratamentului aplicat. Acesta este motivul pentru care este important ca terapeutul sa aiba o buna intelegere a istoriei trecute a pacientului.

In general, pacientul care apeleaza la acupunctura dupa 5-6 sedinte se va regasi mai fericit si mai echilibrat cu disparitia sau ameliorarea semnificativa a simptomelor pentru care a ajuns sa fie tratat, desi terapia poate provoca disconfort minor de care pacientul ar trebui sa fie constient.