Cât de dificil este să înveți limba germană?

În general, germana este o limbă considerată complicată și dificil de învățat. Germanii sunt primii care spun „ Deutsche Sprache, schwere Sprache ”, care tradus literal înseamnă „limba germană, limbă dificilă”. Dar acest lucru nu înseamnă că învățarea limbii germane este imposibilă sau că întregul procesul este unul anost. Dacă alegi cursuri de limba germană care urmează un sistem interactiv, adaptat la nevoile cursanților, atunci învățarea limbii lui Goethe va deveni mult mai plăcută.

Dacă te consolează în vreun fel, chiar și nemții au, uneori, dificultăți cu anumite concepte gramaticale, mai mult sau mai puțin grave. Multe aceste erori derivă din dialectele caracteristice diferitelor zone.

            Așadar, care sunt principalele dificultăți cu care te poți confrunta atunci când înveți limba germană?  

  1. Pronunțarea anumitor litere și combinații de litere

Evident, nu toate cuvintele sunt pronunțate așa cum sunt scrise, dar acest lucru este valabil și pentru alte limbi. Din această perspectivă, a spune că germana este o limbă dificilă, nu are sens, mai ales atunci când există indicații clare referitoare la pronunție.

Câteva exemple:

ER = A (la sfârșitul cuvântului)

EU = OI

EI = AI

SCH = ca SCI, dar fără I.

Alte două caracteristici ale limbii germane sunt:

  • Litera ß ( scharfes S ) corespunde unui dublu S. Uneori o vei vedea scrisă astfel „ß”, alteori astfel „SS”.
  • Umlaut , celebrele două puncte de deasupra literelor a, o, u care își schimbă pronunția. Astfel obținem ä [ɛ], ö[ø] și ü [y].

 

Vestea bună este că am pregătit un modul introductiv adresat copiilor începători prin care nu doar deprind pronunția dar și asimilează vocabularul de bază – https://pregatire.examenecambridge.ro/courses/curs-incepatori-germana-copii

 

  1. Articolele

Mulți dintre cei care au urmat cursurile de limba germană la centrul lingvistic Twinkle Star au mărturisit faptul că articolele dau cele mai dese dureri de cap. Pe lângă masculinul „der” și femininul „die”, „das” este utilizat pentru genul neutru. În comparație cu engleză, problema este mai complicată aici. Există câteva reguli de urmat care ajută la recunoașterea articolului folosit. Dar, în ciuda regulilor, avem tendința de a greși prin asocierea cu limba maternă.

Dar nu-ți face griji, articolul nu va compromite capacitatea celorlalți de a înțelege ceea ce spui, chiar dacă din când în când mai faci greșeli. Ceea ce e important să știi este că în timp, prin exercițiu, vei surmonta problema articolelor fără ca măcar să depui un efort mare.

  1. Pluralul substantivelor

Deși există câteva reguli destul de precise, este dificil să le aplici corect și mai ales să ți le amintești în timp ce ai o conversație. De cele mai multe ori pluralul se rezumă la aceste reguli de bază:

Substantiv masculin: adăugarea unui -e der Tisch = die Tische

Substantiv feminin: adaos de – (e) n die Karte = die Karten

Substantiv neutru: adăugarea lui -er das Bild = die Bilder

Substantive care derivă din cuvinte străine: adăugarea unui -s das Foto = die Fotos

Unele substantive care se termină în -er sau -en: nu te schimba! das Messer = die Messer

Dacă singularul are a, o, u în tulpină, se adaugă adesea Umlaut das Haus = die Häuser

 

  1. Alcătuirea unor cuvinte

Nu este un secret pentru nimeni că unele cuvinte în germană sunt foarte lungi. Motivul? Substantivele compuse, care uneori sunt uneori incredibil de lungi. Cuvintele compuse pot fi formate din două substantive, un substantiv și un verb sau un substantiv și adjectiv, sau chiar mai mult de două.

Ceea ce pare imposibil, totuși, nu este chiar atât de complicat dacă știi cum să construiești și să traduci cuvântul. Substantivul este compus prin unirea celor două cuvinte, respectiv inversarea lor. Substantivul compus va avea articolul celui de-al doilea cuvânt. Aici sunt cateva exemple:

Curs de limba = Sprachkurs

Relația la distanță = Fernbeziehung

Măsuri de securitate = Sicherheitsmaßnahmen

  1. Diferitele cazuri ale substantivelor

Nominativ, acuzativ, dativ și genitiv sunt cele patru cazuri pe care le are limba germană. În funcție de cazul de utilizat, se modifică declinarea articolelor sau terminația cuvintelor. Iată câteva reguli precise care ar trebui memorate. Da, poate părea greu greu, dar dacă ai studiat latina, care are 6 cazuri diferite, știi că situația ar putea fi mult mai dificilă.

Articolele nominativului – der, die, das, die – se modifică după caz. Acuzativul devine den, die, das, die, iar la dativ sunt dem, der, dem, den în timp ce la genitiv sunt des, der, des, der.

 

            Concluzia: dificil, dar nu imposibil

Tot ce am detaliat mai sus sunt aspecte un pic mai dificile ale limbii germane. Vestea bună este că deja știi ce te așteaptă. Așadar, cu determinare și resurse potrivite poți ajunge în câteva luni să stăpânești elemente de bază ale limbii germane. Deși poți pleca pe acest drum de unul singur, cu ajutorul cursurilor de limba germană întregul proces devine mult mai ușor, iar rezultatele sunt mai repede vizibile. Centrul lingvistic Twinkle Star oferă cursuri de limba germană pentru copii și adulți, atât online cât și în format fizic. Mai multe detalii pe www.twinklestar.ro/cursuri-germana.