Care sunt semnele unei accesări frauduloase ale contului tău bancar și ce poți face?

În condițiile în care tot mai multe operațiuni se efectuează în online și șansele ca altcineva să îți acceseze date, conturi sau chiar conturi bancare sunt mai ridicate. Din fericire băncile au protecții foarte bine puse la punct pentru atacurile cibernetice și securitate. Cu toate acestea este bine să fi atent cu activitatea conturilor tale bancare și să știi exact care pot fi semnele unei accesări străine a contului tău bancar. Iată cele mai frecvente semne și ce poți face dacă le observi.

  1. Achiziții suspecte.  O activitate pe care nu ai făcut-o tu din contul tău bancar poate fi un prim semn de suspiciune.
  2. Tranzacții mici dar necunoscute. Dacă observi că banii pleacă din contul tău, chiar și sub sume mici dar nu sunt făcute de către tine, este posibil ca cineva să îți fi accesat contul pentru testare, înainte de a retrage mai bani.
  3. Blocarea contului din online. Dacă nu mai reușești să accesezi contul tău online se poate ca acesta să fi fost blocat din cauza încercărilor repetate și nereușite a unor infractori.
  4. Card refuzat. În cazul în care observi că nu îți mai funcționează cardul este un alt semn că acesta ar putea fi accesat fraudulos.

Indiferent de semnele suspecte pe care le-ai observat referitoare la contul sau cardul tău bancar, există și soluții pentru a opri atacul asupra contului tău.

Ce poți face?

Fii mereu cu ochii pe activitatea contului tău prin extrasele de cont.

Prin tot  ceea ce este un extras de cont și toate datele incluse în el vei putea foarte bine analiza fiecare activitate și îți vei da seama imediat dacă ceva nu este în regulă.  Identifică sursele sau datele suspecte.

Anunță banca.

Dacă ți s-a confirmat faptul că au fost  făcute activități în contul tău care nu îți aparțin raportează imediat băncii acest lucru. Ei pot accesa anumite date pentru a identifica ce s-a întâmplat,  te vor îndruma spre ce e de făcut și îți vor oferi soluții

Blochează contul.

Blochează imediat contul cu ajutorul băncii sau al aplicațiilor de internet banking.

Schimbă pin-ul sau credențialele de logare. 

Un lucru pe care îl poți face rapid este să schimbi rapid codul pin al cardului pe care îl folosești și cele cu care accesezi contul bancar din online.

  1. Verifică împreună cu banca istoricul creditelor bancare.

Este posibil ca cei care au preluat datele tale să încerce să deschidă carduri de credite cu informațiile preluate.

  1. Anunță poliția.

Chiar dacă nu ai date despre cei care au făcut activități suspecte în contul tău bancar, este bine să anunți poliția. Este posibil ca aceștia să găsească sursa și să oprească acest lucru, pentru a nu face și mai multe victime. In plus, în unele cazuri se poate chiar să îți recuperezi banii pierduți.