Care este modalitatea corecta de a servi prosecco?

prosecco

Vinul spumant este o bautura plina de contradictii. Este in acelasi timp delicata si fina, dar si energica si efervescenta. Contrastul dintre aroma parfumata, subtila si senzatia acidulata a bulelor care “gadila” simturile este ceea ce confera acestei bauturi un statut aparte.

Stiai ca pana acum ai servit prosecco gresit?

Spumantul de origine italiana este o ruda apropiata a sampaniei. Ceva mai aspra si distincta prin metoda de producere, dar si prin zona geografica de provenienta, bautura a intrat in cultura globala colectiva si a ajuns sa fie asociata, ca si sampania, cu anumite momente deosebite. Multa lume prefera spumantul, atat datorita pretului mai accesibil, cat si aromelor mai puternice. Insa, nu multi oameni stiu ca modalitatea corecta de a bea licoarea efervescenta nu este cea pe care o cunosteau.

In mod traditional, spumantul se serveste in pahare inalte numite flute. Insa, in tara sa de origine, in Italia, prosecco se consuma in pahare de vin. Motivul este simplu: aceasta este cea mai buna modalitate de a simti intreaga paleta de arome. Pentru ca mirosul este interconectat cu gustul, atunci cand simti toate notele olfactive, in momentul in care vei gusta, ti se va releva o experienta cu totul noua. Modalitatea de servire a bauturii poate schimba cu totul experienta degustarii. Intr-un pahar de vin, spumantul va “respira” si astfel se vor elibera mai multe arome.

Cum se toarna spumantul in pahar?

Iata inca un secret relevat de maestrii italieni: atunci cand torni prosecco, inclina paharul la 45 de grade. Acesta este unghiul perfect pentru ca bulele sa nu se iroseasca. Efervescenta bauturii se poate elimina daca torni prea de sus sau daca paharul nu este inclinat. Iar bulele reprezinta deliciul acestei licori.

Atunci cand torni in pahar, nu te grabi! Prima oara toarna o cantitate mai mica, lasa bulele sa se “linisteasca” si apoi continua sa torni incet, ca si cum ti-ar fi mila de comoara din sticla. Rabdarea iti va fi rasplatita.

prosecco

prosecco

Alege sortimentul preferat

Prosecco nu este o bautura, este o experienta. Atunci cand vrei sa te bucuri de o bautura deosebita, insa nu stii de unde sa incepi, intra in magazinul online BeiCeVrei si alege dintr-o gama larga de “deserturi lichide”. Poti incerca un rose fructat, cu arome de cirese, zmeura, coacaze si mure. Un spumant galben pai cu gust proaspat si armonios te va incanta cu notele fructate completate de flori de salcam si lacramioare.

Asocieri culinare sau…disocieri

Desi exista randuri multe scrise despre ce alimente se potrivesc cel mai bine cu un spumant, ar trebui sa stii ca, de fapt, cea mai buna modalitate de a consuma un prosecco este la distanta de mese. Gustul sau si textura sofisticata il fac un aperitiv perfect. De asemenea, consumat la finalul meselor, el poate constitui un desert perfect datorita gustului dulceag si fructat. Uita de asocierile cu mancarea! Toate aromele si subtilitatile after-taste-ului ti se vor revela in forma lor completa si pura doar atunci cand niciun alt gust nu-ti va influenta papilele gustative si simtul olfactiv.

Redefineste experienta consumului unui spumant de calitate. Degusta-l cu toate simturile si fii constient de toate senzatiile si subtilitatile pe care le simti.