Care este diferenta dintre vinul rosu si vinul alb?

Raspunsul evident este culoarea, dar poate ca nu atat de evident este cum apar culorile. Totul incepe cu strugurii, iar strugurii folositi pentru a face vin rosu sunt de obicei mai intunecati si au mai mult pigment.

Ceea ce se intampla dupa culegerea strugurilor joaca un alt rol esential in culoarea finala a vinului care urmeaza sa fie facut din acestia. La vinurile albe, strugurii sunt presati pentru a se stoarce cat mai mult suc din ei, iar apoi acel suc este fermentat.

Pentru vinurile rosii se foloseste acelasi proces de presare, dar in cele mai multe cazuri, acel sucul este fermentat impreuna cu coaja strugurilor si uneori chiar si tulpinile. Odata ce fermentatia este incheiata, materialele solide sunt indepartate. Dar pana atunci si-au facut treaba: au dat vinului o culoare mai inchisa, ca sa nu mai vorbim, in cele mai multe cazuri, de un corp mai bogat.

Iata inca trei generalizari despre diferentele dintre vinurile rosii si vinurile albe:

Vinurile rosii pastreaza mai multi taninuri, ceea ce le face sa aiba un gust „uscat”. Lipsa taninurilor din vinurile albe le face mai usoare si mai racoritoare la gust. Datorita aromelor lor mai indraznete, vinurile rosii sunt parteneri grozavi de asociere pentru carne de vita, porc, branzeturi mature si chiar ciocolata neagra. Datorita aromelor lor mai usoare si mai fructuoase, vinurile albe se potrivesc minunat cu mancaruri si glazuri pe baza de peste, carne de pasare si fructe.

In general, vinul rosu ofera mai multe beneficii pentru sanatate decat vinul alb, deoarece contine polifenoli si antioxidanti sanatosi pentru inima. Cu toate acestea, printre persoanele care sunt sensibile la taninuri, vinul alb este alegerea mai buna pentru a evita durerile de cap, au aratat studiile.

La crama Griboiu, clientii pot gasi o selectie vasta de vinuri alese atat vinuri rosii, cat si vinuri albe, iar preturile sunt pe buzunarul tuturor. Sticla de vin alb Bacanta Chardonnay prezinta o aroma complexa de mar, para si piersica alba completata de mireasma notelor exotice de anason, coaja de portocala si smochine confiate. Un vin pentru adevaratii cunoscatori!

Chardonnay este atat de popular, incat este aproape sinonim cu vinul alb. Ne simtim confortabil cu el. Este usor de spus si pare ca se termina cu un zambet. Si pentru ca Chardonnay este atat de omniprezent, poate fi usor de luat de bun. Iata cinci lucruri de stiut pentru a face experienta Chardonnay mai semnificativa.

Chardonnay isi are originea in regiunea Burgundy din Franta si isi ia numele de la un oras mic din Maconnais, o zona din sudul Burgundiei care face chardonnay relativ ieftin, de mare valoare. Deoarece acum este cultivat aproape oriunde se face vin si pentru ca il etichetam in functie de soiul de struguri, mai degraba decat de locul de origine, avem tendinta sa uitam ca denumirile precum Montrachet, Meursault, Pouilly-Fuissé si Chablis sunt sinonime cu chardonnay.

Vinificatorii iubesc Chardonnay pentru ca este usor de cultivat. Si din moment ce aromele sale nu sunt la fel de distinctive ca si alte soiuri precum Riesling sau Sauvignon Blanc, Chardonnay are un aspect de „panza goala” care permite vinificatorilor sa-si flexeze tehnica si sa-si lase propria amprenta asupra vinului.