Care este diferența dintre un implant dentar scump și unul ieftin?

Până nu demult, pe piață exista un număr relativ mic de sisteme de implanturi. Practic, acestea erau sisteme ale unor mărci de top, destul de scumpe, iar serviciul de implantologie dentară, în sine, aparținea segmentului de clasă premium al stomatologiei.

Alături de sistemele de implanturi premium, cu timpul, au apărut implanturi ale altor producători. Aceste implanturi erau adesea realizate din titan mai puțin pur, aveau un tratament de suprafață redus, iar designul lor era departe de a fi perfect, drept urmare rata de succes a tratamentului a fost destul de scăzută. Aceste implanturi sunt cele care au generat atât de multe temeri și mituri cu privire la respingerea lor.

Implantul și sistemul de implanturi

Designul implantului și componentele acestuia sunt cu siguranță factori importanți în succesul tratamentului. Însă, în egală măsură, contribuie și experiența medicului și calitatea actului medical. 

Sistemul de implant nu este compus doar din implantul în sine, ci și din instrumentele pentru inserarea acestuia, astfel încât fiecare sistem are protocoale de instalare special concepute. Este combinația tuturor componentelor sistemului de implant care asigură succesul intervenției. Și bineînțeles, calitatea pieselor protetice care fac legătura dintre implant și coroana dentara, contribuie la durata de viață a implantului.

Astfel, calitatea întregului sistem de implanturi, și nu doar costul implantului în sine, precum și experiența medicului, va afecta costul final al tratamentului dumneavoastră.

Producția de implanturi

După cum vă puteți imagina, manopera contează. În primul rând, un factor semnificativ este echipamentul pe care este fabricat sistemul de implant.

Cu cât implantul a fost realizat cu mai multă acuratețe și cu mare atenție la detalii, cu atât este mai probabil ca acesta să reziste mult timp.

Recent, piata stomatologica începe să fie saturată cu sisteme de implanturi mai ieftine de origine asiatică, companii producatoare care de multe ori nu au o istorie îndelungată și suficientă experiență clinică în utilizarea implanturilor lor. Pe scurt, producătorul nu garantează succesul și nu oferă recomandări specifice pentru utilizarea produsului său.

Experiența producatorului contează

Omițând detaliile tehnice și caracteristicile producției de sisteme moderne de implanturi, este necesar să se acorde atenție experienței companiei în sine.

Cert este că este imposibil să faci imediat un implant cu un design ideal, gândit până la cel mai mic detaliu. Un sistem de implant dentar bun este în mod constant rafinat și îmbunătățit, iar acest lucru necesită timp. Mulți producători corecți de sisteme de implanturi sunt în contact strâns cu medicii, îmbunătățind calitatea produselor lor, iar acest lucru necesită și timp și costuri.

Într-un cuvânt, pentru a asigura un rezultat stabil și garantat al tratamentului, este necesară o muncă îndelungată și minuțioasă a producătorului de implanturi în strânsă colaborare cu medicii și chirurgii practicieni.

Cum alegeți un sistem de implanturi, care implanturi sunt mai bune?

Răspunsul la această întrebare este simplu. Vă vom ajuta să vă decideți asupra alegerii sistemului de implant. Pentru a face acest lucru, sistemul de implant pe care ți-l oferă medicul trebuie să îndeplinească principalele criterii moderne:

1. Calitatea titanului din care este realizat implantul să fie maximă. Cel mai înalt grad de titan potrivit pentru tratament este titanul de generația a cincea.
Producătorul elvețian Straumann, de exemplu,  a conceput un aliaj din titan de generația a cincea și zirconiu, ce conferă implanturilor sale o duritate și rezistență mult mai mare decât implanturile clasice.

2. Prezența de micro și macro porozități pe suprafața implantului. Aceste lăcașuri microscopice ajută la prinderea osului de implant (osteointegrare).

3. Prezența unei conexiuni conice între bontul protetic și implant. Aceasta este unul dintre cele mai fiabile tipuri de conexiune, și mărește semnificativ durata de viață a implantului. Este unul dintre semnele distinctive ale calității sistemului de implant.

4. O mare varietate de elemente protetice. Aceasta permite să se găsească o soluție la orice problemă clinică și să efectueze lucrări protetice cu efect estetic maxim, creând un design protetic cu adevărat confortabil și estetic.

5. Garanția producătorului pentru implant. Producătorii de top, emblematici ai implantologiei, cum ar fi sistemele elvețiene Straumann și Nobel Biocare, oferă o garanție pe viață pentru implanturile lor. Astfel, prin utilizarea unui implant dentar Straumann, de exemplu, puteți fi siguri că veți primi un tratament cu adevărat de înaltă calitate.

6. Medicul curant. În ciuda faptului că acest articol este dedicat mai mult detaliilor tehnice și caracteristicilor producției, experiența și cunoștințele medicilor care efectuează etapale chirurgicală și protetică nu sunt mai puțin importante. Desigur, atunci când alegi tratamentul cu implanturi dentare, alegi nu doar implanturile în sine, ci și specialiștii care se vor ocupa de problema ta dentară. Succesul tratamentului dumneavoastră va depinde de experiența acestora și de calitatea serviciilor. În cele din urmă, plătiți nu numai pentru implant, ci și pentru munca medicilor.