Cand avem nevoie de radiografie dentara?

radiografie dentara

Radiografiile dentare sunt un instrument esential in practica stomatologica si sunt utilizate pentru a detecta si diagnostica diverse probleme si afectiuni dentare. Exista mai multe situatii in care un medic dentist poate recomanda efectuarea unei radiografii dentare.

Cele mai comune motive pentru care sunt necesare puntile dentare

 • Evaluarea cariilor dentare: Radiografiile dentare pot ajuta la detectarea cariilor dentare care pot fi invizibile cu ochiul liber, mai ales in zonele interdentare si sub suprafetele dure ale dintilor.
 • Diagnosticarea problemelor cu radacinile dentare: Radiografiile pot evidentia infectii, inflamatii sau alte probleme care afecteaza radacinile dentare. Clinica stomatologica Sfantul Gheorghe ofera servicii complete de protetica si implantologie.
 • Evaluarea structurii osoase a maxilarelor: Radiografiile ajuta la evaluarea structurii osoase a maxilarelor, inclusiv a densitatii osoase, pentru planificarea procedurilor chirurgicale sau pentru stabilirea necesitatii unor interventii precum implanturile dentare.
 • Identificarea afectiunilor parodontale: Radiografiile pot ajuta la diagnosticarea afectiunilor parodontale, cum ar fi boala parodontala si recesiunile gingivale.
 • Monitorizarea dezvoltarii dintilor: Radiografiile dentare pot fi folosite pentru a monitoriza dezvoltarea dintilor in cazul copiilor si adolescentilor.
 • Evaluarea prezentei sau a impactului dintilor inclusi: Radiografiile pot identifica prezenta dintilor inclusi sau a celor care nu au erupt complet si pot influenta alinierea dintilor.
 • Diagnosticarea infectiilor sau leziunilor in zona maxilofaciala: Radiografiile ajuta la diagnosticarea leziunilor, tumorilor sau a infectiilor in zona maxilofaciala.
 • Planificarea tratamentelor ortodontice: Radiografiile ajuta ortodontii sa planifice tratamentele ortodontice si sa evalueze pozitia dintilor inainte de a aplica aparate dentare sau alte dispozitive de corectare a alinierii dintilor.

Avantajele implantului dentar

Implantul dentar reprezinta una dintre cele mai eficiente si populare solutii pentru inlocuirea unui dinte lipsa sau deteriorat. Aceasta procedura chirurgicala consta in inserarea unui surub din titan in osul maxilar, pe care ulterior se monteaza o coroana dentara personalizata. Implanturile dentare ofera o serie de avantaje semnificative, care le fac o optiune excelenta pentru pacientii care au nevoie de inlocuirea unui dinte. Acestea sunt o parte din avantajele implantului dentar:

 • Aspect estetic imbunatatit: Implanturile dentare sunt proiectate sa arate si sa functioneze ca dintii naturali. Coroanele dentare montate pe implant sunt realizate din materiale de inalta calitate, precum ceramica sau zirconia, care imita perfect aspectul dintilor naturali. Astfel, pacientii pot beneficia de un zambet estetic, uniform si natural.
 • Confort si stabilitate: Implanturile dentare sunt ancorate ferm in osul maxilar, ceea ce le ofera o stabilitate exceptionala. Aceasta inseamna ca pacientii pot manca si mesteca fara teama ca implantul se va misca sau ca vor avea disconfort. Comparativ cu protezele dentare traditionale, implanturile asigura o experienta mult mai confortabila si functionala.
 • Protejarea osului maxilar: Atunci cand un dinte este lipsa, osul maxilar din zona respectiva poate suferi o resorbtie, ceea ce duce la pierderea masei osoase si la afectarea structurii fetei. Prin inserarea unui implant dentar, osul maxilar este stimulat, mentinandu-si astfel integritatea si prevenind deteriorarea in timp.
 • Imbunatatirea functiei vorbirii: Dintele lipsa poate afecta modul in care vorbim, provocand probleme de pronuntie si dictie. Prin inlocuirea dintelui cu un implant dentar, pacientii isi vor imbunatati functia vorbirii, redandu-si increderea in comunicare.

De obicei, radiografiile dentare sunt efectuate in mod periodic sau atunci cand medicul dentist considera ca sunt necesare pentru a realiza un diagnostic precis sau pentru a planifica tratamentele potrivite. Medicii dentisti respecta protocoalele de siguranta pentru minimizarea expunerii la radiatii, iar frecventa si tipul radiografiilor recomandate pot varia in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient.