Boli ale sezonului rece

Odata cu frigul si iarna, incep sa apara si bolile de sezon. Cele mai frecvente boli ale sezonului rece sunt raceala si gripa.

Raceala se manifesta prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Aceasta evolueaza treptat si se declanseaza in urma contactului direct cu persoanele bolnave sau poate fi cauzata de mai multe tipuri de virusuri. Daca este tratata la timp, raceala se vindeca in cateva zile, fara sa cauzeze efecte pe termen lung.

O alta infectie respiratorie contagioasa este gripa. Simptomele gripei apar la aproximativ 3 zile dupa expunerea la virus si se manifesta prin: febra, frisoane, tuse, durere in gat, nas infundat, durere de spate, brate si picioare. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale racelii, dar in cazul gripei sunt totusi mai severe si dureaza mai mult timp.

Pentru a ne feri de raceala sau gripa, ar trebui sa adoptam un mod de viata igienic, sa ne asiguram constant un aport de vitamine si minerale din fructe si legume. Hidratarea si somnul eficiente contribuie la tinerea sub control a virusului.

Majoritatea medicilor ne recomanda sa luam in calcul si vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal reduce severitatea simptomelor si protejeaza impotriva complicatiilor care ar putea sa apara.

In cazul agravarii consultati medicul de familie, nu va tratati cu medicamente neprescrise.