Avantajul este ca vinul vine in toate culorile!

Chiar daca nu iti place culoarea rosie, asta nu inseamana ca trebuie sa stai departe de vin. Crama Girboiu ofera clientilor o vasta gama de vinuri albe, rosii sau rose, toate la fel de savuroase si preturile sunt avantajoase!

Vinul alb este deseori asociat cu preparatele usoare din pui, peste sau salate si, de cele mai multe ori, este savurat pe coasta Mediteraneana, insa aceasta regula nu este batuta in cuie. Gama de vin alb Girboiu se pliaza foarte frumos si pe preparatele romanesti. De exemplu, sticla de Epicentrum Sarba&Plavaie este o buna introducere in lumea vinului alb de calitate. Realizat dintr-un cupaj unic de Sarba si Plavaie, acest vin exploateaza intregul specific si potential al vinului alb din zona Curburii Carpatilor. Olfactiv, vinul repezinta o asociere aromatica intre fructe albe si flori de camp completata de note discrete minerale. Echilibrat si intens, cu un corp mediu, acest vin surprinde prin prospetime si fructuozitate. Sarba a fost considerat un soi semi-aromat, la inceput, imediat dupa omologare, o aroma destul de intensa sugerand mirosul de trandafiri de dulceata. Cu timpul, aroma s-a mai estompat, neexistand explicatii certe. Cauza ar putea fi o genetica, fie de conditii peno-climatice, fie agrotehnica sau de tehnologie de vinificatie. Unele vinuri au aroma la nivelul de la momentul omologarii, altele la nivelul de aroma foarte mult estompat.

Sarba este un strugure de marime mijlocie, tronconic, cu boabele dispuse compact si cu peduncul scurt si lignificat, bobul este mijlociu, sferic, cu pielita groasa colorata galben-verzui are miezul zemos, discret aromat, cu aciditate 7-7.5 g/l (in must). Se culege la sfarsitul lunii septembrie, acumuland aproximativ 220-240 g zahar/ l de must.

Tarie alcoolica de 11–12 grade, aciditate medie 5.5–6 g/l. Olfactiv si gustativ: arome intense de trandafir, busuioc, flori de tei, miere de albine, toate delicate si in acelasi timp persistente, atat in gust, cat si in postgust, usor, putin acid, proaspat.

Este un soi semi-aromat, iar vinul este usor, putin acid, proaspat si este recomandat a fi baut tanar.

Poate fi servit cu gustari, peste, moluste, raci, ficat de rata sau gasca, branza de capra, asparagus cu anghinare, ciuperci si carne alba. Daca vrei sa iti impresionezi oaspetii cu vin alb incearca sa le oferi alaturi de aceste preparate.

Branzeturile merg excelent cu vinul alb sec. Daca ti-e pofta de branza cu mucegai albastru, de pilda, ii poti asocia un Gewürztraminer, care are nuante dulci si seci. Tipurile de branza proaspata ca Feta, Burrata sau Chevre se potrivesc cu Sauvignon Blanc, in vreme ce un Chardonnay poate fi asociat cu branza cu mucegai alb, ca Brie sau Camembert.

Pastele Carbonara sau Quatro Formaggi, deci cele care contin branza din abundenta, sunt o alegere buna pentru un vin alb sec, ca Feteasca Alba sau Sauvignon Blanc. Pastele cu sos alb merg si cu un pahar de Chardonnay sau de Pinot Grigio.

Vinul alb nu este doar bun de baut, ci foarte avantajos pentru sanatate.

Un studiu publicat in 2020 arata ca vinul alb are mai multe avantaje pentru inima decat ginul. Cercetatorii au concluzionat, apoi, ca nu alcoolul este cel care ofera beneficiile, ci alte substante chimice caracteristice doar vinului alb.

Acelasi studiu a aratat ca vinul alb ajuta la repararea endoteliului, tesut ce protejeaza interiorul inimii si vasele de sange din regiunea cardiovasculara.

Vinul contine polifenoli, acei antioxidanti extrem de puternici, care lupta impotriva radicalilor liberi. In consecinta, procesul de imbatranire a organismului tau va fi incetinit semnificativ.

Un consum moderat de vin alb te poate ajuta sa iti pastrezi pielea ferma, tenul luminos si tanar. Vinul alb are in componenta si o serie de nutrienti esentiali pentru organism, printre care vitaminele B2 (riboflavina), B3 si B6 (niacina), fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste elemente te ajuta sa ai o piele sanatoasa si luminoasa.

Printre numeroasele beneficii ale vinului alb se afla si continutul caloric scazut. Un pahar de 100 de mililitri de vin alb sec contine aproximativ 70 de calorii, in timp ce un pahar similar de vin rosu poate ajunge si la 160 de calorii.

Desigur, numarul de calorii poate varia de la un soi de vin la altul, fiecare producator avand propriile sale retete. Cu toate acestea, daca esti la dieta sau vrei sa iti mentii silueta, cea mai buna optiune este un pahar de vin alb sec, cu un continut de alcool cat mai scazut.

Mai multe cercetari au aratat ca vinul alb, consumat in mod regulat, dar moderat, poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Nuanta intensa a vinului rosu este, intr-adevar, superba. Cu toate acestea, consumat regulat, vinul rosu poate pata dintii, asemenea cafelei.

Spre deosebire de cel rosu, vinul alb nu afecteaza in niciun fel nuanta danturii, nici macar atunci cand porti fatete dentare sau ai smaltul sensibil.

Girboiu are cele mai bune soiuri de vin alb la preturi extraordinare!