Anvelope de iarnă – cât timp le folosesc?

Dacă ai cumpărat recent un nou set de anvelope de iarna ieftine sau dacă anvelopele de iarnă au o vechime de câțiva ani, în afară de siguranță, vine întrebarea oare cât vor dura aceste anvelope?  Să știi cum să obții cel mai bun kilometraj din anvelopele de iarnă înseamnă o economie considerabilă, iar anvelope bine întreținute îți oferă siguranță în șofat, indiferent cât de grea devine vremea de iarnă.

Câte sezoane pot folosi anvelopele de iarnă?

Deși nu există nicio „speranță de viață” anumita pentru anvelopele de zăpadă, mulți producători de anvelope estimează că ar trebui să folosești cam patru sezoane de uzură pentru un set de anvelope de iarnă.

 Uzură de rulare a anvelopelor de iarnă va depinde foarte mult de câți kilometri parcurgi în fiecare lună și dacă acești kilometri sunt rulați în principal pe drumuri acoperite cu zăpadă sau cu gheață. Șoferii care conduc puțin vor folosi mult mai mult timp  anvelopele de iarnă decât șoferii care conduc în perioade cu ierni lungi pe distanțe mari. Durata de viață a anvelopei va fi, de asemenea, direct legată de calitatea originală a anvelopei și de nivelul de îngrijire acordat.

Cum să îți îngrijești anvelopele de iarnă

Ar trebui să schimbi anvelopele de iarnă când începe sezonul cald, în martie – aprilie.

Menținerea anvelopelor de iarnă când temperaturile se încălzesc va crește uzură, deoarece compușii chimici care permit ca o anvelopă de iarnă să rămână flexibilă în timpul înghețului nu se comportă corect pe drumurile calde.

Căldura ridicată, temperaturile de îngheț și expunerea la lumină sunt cei mai importanți factori care contribuie la procesul de îmbătrânire a oricărei anvelope. E recomandat să depozitezi anvelopele în interior, acolo unde  sunt protejate de fluctuațiile de temperatură.

Asigura-te că ai curățat bine anvelopele și sunt bine uscate. O pungă de depozitare etanșă a anvelopelor este cea mai bună  soluție. Scoate cât mai mult aer posibil din pungă și închide-o în siguranță. În mod ideal, anvelopele trebuie să fie reci și uscate în timp ce sunt depozitate.

Este timpul pentru anvelopele de iarnă noi?

Vârsta și uzura benzii de rulare vor fi indicatorii momentului în care te gândești să cumperi un set de anvelope de iarnă noi. Spre deosebire de o anvelopă 4-season sau de vară, anvelopele de iarnă trebuie să aibă o rulare mult mai profundă pentru a fi eficiente și sigure.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când scoți anvelopele de iarnă pentru prima dată în fiecare sezon este să verifici adâncimea benzii de rulare. Dacă pneurile au o adâncime de rulare de 5/32 sau mai mică, este timpul pentru un set nou.

Nu va rămâne suficientă cale de rulare pentru a ajunge pe timp de iarnă. Modelele de caneluri ale pneurilor de iarnă sunt concepute pentru a adera profund și a evacua zăpada și alunecarea, astfel încât adâncimea de rulare suplimentară să îți ofere cea mai bună tracțiune pe drum.

Cele mai multe anvelope moderne de iarnă au indicatoare de uzură. De obicei, acestea sunt turnate în partea de jos a canelurilor de rulare ale unei anvelope și indică faptul că o anvelopă trebuie înlocuită atunci când indicatorul este înroșit. Fii atent la apariția fisurilor adânci din cauciuc, deteriorarea pereților laterali și înlocuiește toate cele patru anvelope, dacă găsești daune semnificative. Dacă ai nevoie de anvelope noi de iarnă, găsești o gama variată de anvelope la Pneuhub.ro