Un număr mare de companii care activează în domeniul confecţiilor metalice au inclus pe lista de servicii şi anodizarea. Analko explică modul în care acest proces funcționează și ofera totodată servicii de top în acest domeniu. Aluminiul vine cu un strat natural de oxid sau alumină pe suprafaţă. Stratul acesta se poate deteriora din cauza faptului că este fragil şi rezistenţa lui depinde foarte mult de grosimea pe care o are, precum şi de gradul de omogenitate. Există două tipuri de anodizare utilizate pentru a da rezistenţă acestui strat.
Anodizare simplă
Procedura de anodizare se mai numeşte şi eloxare. Aceasta permite controlul optim al grosimii stratului de oxid, de unde rezultă un strat rezistent şi omogen. Utilizând coloranţi speciali se poate colora mai uşor stratul eloxat. Colorarea acestui strat de depunere este facultativă. De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că unica metodă de a decolora piesele este prin distrugerea stratului care a fost anodizat. Finalizarea acestui tratament are loc prin colmatarea unor pori şi prin hidratarea straturilor de oxid care se formează. După ce au fost colmataţi porii se va obţine şi o mai bună rezistenţă în ceea ce priveşte coroziunea. Straturile de oxid care se depun au şi proprietăţi dielectrice. Pentru că pe suprafaţa piesei se află stratul anodizat acest lucru duce la oprirea curentului electric. De asemenea, deoarece suprafeţele au o porozitate specifică, acest lucru permite aderenţa optimă în ceea ce priveşte vopsirea în câmp electrostatic.
Pentru a se putea realiza optim anodizarea pieselor este recomandat să existe suficient de multe puncte de contact electric pe piesă. În zona în care se află cordoane de sudură piesele suferă tratamente termice importante, iar microstructura materialelor este afectată, de unde pot rezulta diferenţe de aspect între zona sudată şi materialul de bază. De cele mai multe ori în zona sudată aspectul este mult mai închis la culoare comparativ cu restul piesei. În plus, zonele sudate au un aspect neuniform.
Anodizare dură
Anodizarea dură se bazează pe principii similare față de cazul anodizării decorative sau de protecţie. Singura diferenţa este dată de faptul că eloxarea dură se va face la temperaturi mari, utilizând un curent electric de intensitate mare. Porii prezenţi în stratul anodizat dur sunt mult mai mici decât în cazul anodizării clasice. Aliajele care sunt recomandate pentru acest tip de anodizare fac parte din categoriile 5000, 6000 şi respectiv 7000. Aliajele care sunt incluse în seria 2000 implică o serie de riscuri mari de ardere a pieselor, iar grosimea stratului şi duritatea sunt considerabil mai mici comparativ cu alte tipuri de materiale. Astfel, se poate trage concluzia că aliajele care au seria 2007, 2011 şi 2030 nu sunt recomandate pentru anodizare dură. În urma anodizării dure se obţin proprietăţi speciale ale materialului cum ar fi izolarea electrică şi termică, dar şi o foarte bună rezistenţă la zgârieturi.
Ţinând cont de toate aspectele menţionate mai sus, în momentul în care sunt solicitate servicii de anodizare este recomandat să se ţină cont de recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte alegerea celor mai bune proceduri.