9 sfaturi pentru o lucrare de licenta reusita

Se prea poate sa realizati brusc ca ati ajuns in ultimul an de facultate, mult prea devreme si intr-un mod mult prea neasteptat. Va pot spune sigur ca multi studenti din ani terminali nu prea stiu la ce sa se astepte in cazul licentei, ce inseamna pregatirea, redactarea si sustinerea acesteia. Acest articol are rolul de a oferi cateva sfaturi legate de primii pasi in realizarea unei lucrari de licenta de calitate.

1. Alege tema din timp. In primul rand, alege-ti o tema pe care ai vrea sa o analizezi. Daca incepi cu acest prim pas din timp, vei putea sa te razgandesti o data, de doua ori, sau de cate ori va fi nevoie.

2. Ai posibilitatea de a alege orice tema. Profita! Un sfat foarte important este sa alegi o tema care sa te pasioneze, care sa te faca sa doresti sa afli mai mult si pe care, pana la urma, sa fii capabil sa o stapanesti. Acorda putin timp de gandire acestui subiect si nu te avanta in titluri care suna bine, sau care iti sunt oferite pe tava de catre anumiti profesori – acest titlu poate insemna diferenta intre o lucrare usor de formulat cu numeroase surse bibliografice sau una dificila care necesita foarte multa munca. De asemenea, gandeste-te cat de usor poate fi sa scrii despre un subiect care te pasioneaza.

3. Ai nevoie de un profesor coordonator. El va avea rolul de indrumator, de corector, iar colaborarea intre voi doi va deveni extrem de importanta pentru succesul lucrarii. Acest profesor il poti alege dupa doua criterii: profesional si personal.

4. Alege profesorul cel mai potrivit pentru tema ta. Din nou, este vorba de alegerea ta. In primul rand, sa fie un profesor care sa se potriveasca temei pe care ti-ai ales-o deja. Multi ar putea argumenta ca in primul rand conteaza profu’ coordonator, nu neaparat tema, sau ca profu’ ar trebui ales pe criterii personale, si apoi iti poate propune el o tema oarecare. Variante sunt numeroase, dar eu iti ofer perspectiva care mi se pare cea mai potrivita, in care profu’ este ales in functie de tema ideala deja selectata.

5. Este foarte important sa comunici mereu cu profesorul. Al doilea criteriu este personalitatea profesorului. Vei avea nevoie sa comunici cu acesta, deci nu alege un profesor foarte ocupat pe care nu il vei gasi niciodata la facultate, sau pe unul cam nepasator, care te va lasa de capul tau – ai nevoie de sfaturile si indrumarile lui pentru a realiza o lucrare de calitate. De asemenea, ia in calcul si cat de exigent este acesta, si daca nu iti place sa fii presat, alege pe cineva mai lejer.

6. Informeaza-te din timp. Poti afla informatii extrem de valoroase despre stilul de lucru al fiecarui prof de la cei din anii mai mari, care au lucrat deja cu ei. Informeaza-te cat esti in anii preterminali sau nu ezita sa ii abordezi pe studentii de la master. S-ar putea ca perceptia ta despre modul de lucru al unui profesor de la curs sa fie diferita fata de realitate. Nu te costa nimic sa intrebi.
Bun. Acum ai o tema care te incanta, cu care iti place sa te lauzi oricui te intreaba despre acest subiect si un prof foarte ok ca prof indrumator. De aici incolo, totul depinde de felul in care te organizezi.

7. Totul incepe cu un plan. Realizeaza un plan de actiune sau un cuprins a ceea ce vrei sa cuprinda lucrarea ta. Acest plan va sta la temelia lucrarii si de aceea, trebuie gandit bine de tot. Modificari vor aparea frecvent din cauza diferitelor surse pe care le vei descoperi, dar structura de baza ramane in esenta aceeasi. Odata realizat, ofera-l profesorului spre aprobare. Daca e ok, esti gata de treaba.

8. Fixeaza deadlineuri. Vei avea nevoie de aceste deadlineuri pentru a te responsabiliza, iar ele pot sa iti fie impuse de catre profesor sau sa ti le impui singur – cel mai logic ar fi sa fie stabilite pe capitole.

9. Incepe efectiv sa scrii! Inceputul este cel mai greu. Incepi sa studiezi bibliografia, informatia se acumuleaza, dar pare imposibil sa incepi efectiv sa asterni ideile. Sfatul meu este sa citesti avand in minte o structura foarte clara a capitolului, iar odata ce intalnesti informatii conform acelei structuri, noteaza-le. Incetul cu incetul, ideile se vor lega, pagini vor fi scrise, iar un prim capitol va fi gata.
Acestea sunt sfaturile pe care le pot oferi, situatii sau greseli pe care eu le-am intalnit in procesul de scriere al licentei, proces care este in curs de desfasurare, in cazul meu. Pana in iunie, la prezentarea acesteia, voi reveni cu detalii care mai pot apare pe parcurs. Daca mai aveti sfaturi folositoare, retete de succes sau intrebari, nu ezitati sa le impartasiti intr-un comentariu.