6 sfaturi pentru managementul banilor pe vreme de criză

Omenirea se confruntă periodic cu situații dificile și neprevăzute, care duc la creșterea prețurilor și la devalorizarea banilor. În general, în astfel de vremuri, cei mai vulnerabili sunt cei cu venituri mici, care nu posedă rezerve financiare sau care sunt bulversați de situație. Cum ne aflăm într-o perioadă destul de delicată, în post-pandemie, război învecinat și o criză energetică, ne-am gândit să venim cu un minimum de 6 sfaturi pentru managementul banilor în familie pe vreme de criză.

 

Cei care au educație economică și obiceiuri financiare sănătoase, pot trece mult mai simplu peste orice situație. O persoană care muncește și știe să-și organizeze veniturile, va găsi întotdeauna soluții pentru a trece printr-o criză, oricât de grea și inevitabilă ar fi ea.

 

Iată care sunt cele mai importante 6 sfaturi pentru managementul banilor pe vreme de criză:

 

1. Fă-ți un buget, dacă nu ai deja unul

Pentru a avea o situație cât mai clară a veniturilor obținute și a cheltuielilor lunare, o poți face doar făcând un buget. În aceasta trebuie să fie incluse toate sumele de bani obținute și tot ceea ce intră în asigurarea unui trai normal.

 

2. Redu toate cheltuielile non-necesare

În cazul în care constați că banii par din ce în ce mai puțini de la o lună la alta, trebuie reevaluate cheltuielile, astfel încât să vezi care sunt lucrurile nenecesare. Printre cele mai de întâlnite pot fi: cheltuielile cu haine sau încălțăminte pe care nu le porți decât ocazional, restaurante și mâncare scumpă, ieșiri în fiecare weekend, excursii sau deplasări frecvente, concedii costisitoare etc.

 

3. Nu te atinge de economii decât dacă este necesar

Chiar dacă primul impuls pentru a acoperi cheltuieli suplimentare este acela de a apela la economii importante pentru mai târziu, fă pe cât posibil să nu bagi mâna foarte adânc în acestea. Te poți folosi de câte ceva, doar pentru situații de urgență, dar nu pentru a suplini cheltuieli de zi cu zi.

 

4. Redu cheltuielile cu standardele de trai

Atunci când costurile cu alimentele și energia sunt din ce în ce mai mari, pentru a te putea încadra în veniturile existente poți recurge la a face economii. De exemplu, poți lăsa centrala să funcționeze pe o temperatură mai mică doar cu câteva grade, să cumperi alimente căutând un producător care oferă prețurile la care achiziționai anterior produsele preferate, circulă  mai puțin cu mașina etc.

5. Achită toate facturile la timp

Pentru a nu plăti penalizări și  a acumula datorii care pot deveni din ce în ce mai mari și mai greu de suportat, achită toate facturile la utilități sau credite la timp. Chiar dacă penalizările pot părea minime, dacă se adună  și sunt amânate de la o lună la alta, ele pot deveni foarte mari.

6.  Fii optimist și pozitiv

Dacă te afunzi în neliniște și crezi că nu mai există soluții pentru a ieși din impas, nu ai câștigat nimic. Mai degrabă analizează cu calm și obiectivitate situația și caută să împarți banii astfel încât să îți ajungă cât mai bine de la o lună la alta.

 

În cazul în care vrei să afli mai multe despre bani și managementul lor și ce poți să faci pentru a te simți în siguranță, chiar și atunci când vremurile sunt mai grele, înscrie-te la un curs de managementul banilor susținut de Cătălina Duțu –  EACS.